A magánnyomozói szakma egységes uniós szabályozásának az előkészítése a legfontosabb feladata a VI. Országos Magánnyomozói Konferenciának, amelyen 13 ország 170 szakembere vesz részt – számolt be Német Ferenc, a rendező Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke szerdán Siófokon, a kétnapos konferencia megnyitóját követően.

Az unió elismeri, hogy a magánnyomozás alkotmányosan szabályozott kérdés, és nem üzleti, ezért egyelőre nem követel jogharmonizációt. A jövő útja mégis az együttműködést megkönnyítő egységes uniós szabályozás lesz, amelynek előkészítésében részt kíván venni a szakma – mondta Német Ferenc.

A kamara elnöke szólt arról is, hogy egyre több, jelenleg 1200 magánnyomozót tartanak számon Magyarországon, akiknek a fele dogozik aktívan. “A növekedés egyik oka a hivatásos rendőrlétszám leépítése, amelynek révén hihetetlen szakmai tapasztalat érkezett a civil biztonsági piacra, és kevés maradt bent a testületnél” – mondta a kamarai elnök. Hozzátette, a válság kitörése óta nő a kereslet a magánnyomozók iránt. Megbízatásaik zömét – a tévhiedelmekkel ellentétben – nem a házasságtörések kiderítése adja, hanem az ipari hírszerzés elhárítása, és az adósok, illetve a biztosítási csalások felkutatása. Megbízóik között szép számmal akadnak állami, illetve önkormányzati intézmények is.

Az elnök álláspontja szerint a szakma presztízsét számos, önmagát újságokban hirdető csalók, és olykor hibázó magánnyomozók is tépázzák, ami ellen szakmai protokoll kidolgozásával kívánnak fellépni.