Jelentősen csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma az idei év első három hónapjában az elmúlt év hasonló időszakához képest – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden.

Az összesítés szerint az első negyedévben csaknem 81 ezer olyan bűncselekményt regisztráltak, amelyekben eljárás, vagy nyomozás indult, míg az elmúlt évben ez a szám elérte a 113 ezret.

Jelentősen csökkent a lopások száma; a tavalyi 37 ezerrel szemben 31 ezer ilyen bűntett vált ismertté 2009-ben eddig. Ezen belül sokkal kevesebb volt a gépkocsi-lopás, a tavalyi 1500 autólopással ellentétben idén 821 ilyen bűncselekményt követtek el. Ugyanilyen mértékű csökkenés volt a gépkocsi-feltörések esetében is (4592-ről 2756-ra) – olvasható a rendőrség közleményében.

A betöréses lopások száma a 2008-as közel 14 ezerről idén 12 ezerre, ezen belül a lakásbetörések száma a tavalyi 5700-ról 5300-ra mérséklődött. Kevesebb volt a csalás is idén, a múlt év első negyedévében elkövetett 4100-zal ellentétben, ebben az évben közel 2300 ilyen bűntettet követtek el.

A gyilkosságok száma a tavalyi első negyedéves adathoz képest 10 százalékos csökkenést mutat, 2008. első három hónapjában 63, idén ugyanebben az időszakban 57 emberölést követtek el.

Jelentősen csökkent a könnyű testi sértések száma, 2008 első három hónapjában 1410, az idei év ugyanezen időszakában 555 ilyen eset következett be. Az életveszélyt okozó testi sértések száma csaknem a felével kevesebb, tavaly március 31-ig 126, idén pedig 68 ilyen bűncselekmény történt – közölte a rendőrség.

Emelkedett azonban a közveszéllyel való fenyegetések száma, a pénzhamisítás minősített esetének száma, a rablások száma – különösen a fegyverrel elkövetett esetek – és az előző év hasonló időszakához képest többször fordult elő lakásból történő trükkös lopás. Ezért a rendőrség különös figyelmet fordít az ilyen típusú bűncselekmények megelőzésére és megakadályozására – írták. (A rendőrség a romló tendenciáról nem közölt konkrét adatokat.)

Közölték továbbá, hogy a rendőrség növelte a közterületi jelenlétet, illetve jogsértések elkövetése esetén biztosítja a gyorsabb reagálást, és az eredményesebb felderítést.