Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a Lehet Más a Politika (LMP); a párt azt az egri rendeletet kifogásolja, amely lehetővé teszi a pártoknak, hogy kedvezményes áron béreljenek önkormányzati ingatlanokat.

Az LMP az alkotmánybírósági határozatok alapján úgy véli, hogy az ilyen helyi rendeletek egyszerre sértik az alkotmányban megfogalmazott általános jogegyenlőségi elvet és veszélyeztetik a többpártrendszeri demokrácia megújulását – olvasható közleményükben.

Az LMP idéz egy friss számvevőszéki jelentés, amely szerint a legtöbb kerületben és megyeszékhelyen az önkormányzatok egy alkotmánybírósági döntés ellenére is lényegében sokszázezres és milliós adományokat nyújtanak a pártoknak.

Az Állami Számvevőszék jelentéséből kiderül: a pártok hatalmas összegeket spórolnak azzal, hogy a helyi önkormányzatoktól jóval a piaci ár alatt bérelhetnek ingatlanokat annak ellenére, hogy ezt egy 2002-es alkotmánybírósági határozat megtiltotta.

A párt szerint a pártok költségvetési támogatásának ma is létezik számos alkotmányos formája. Ezért az LMP arra kéri a pártokat és az önkormányzatokat, hogy ne vegyenek el többet “kifogásolható módszerekkel a közösből”. Egyúttal felszólítják az Országgyűlést, hogy tegye rendbe az “eddig tudatosan rendezetlenül hagyott pártfinanszírozást”.

“Az LMP nem fogja tétlenül nézni a politikai elit nyílt színi jogsértéseit: első lépésben a sajtóhírekben megnevezett Eger vonatkozó helyi rendeletét támadja meg az Alkotmánybíróságon”. Ha a közeljövőben nem történik alapvető változás a kérdésben, akkor az LMP az összes vonatkozó helyi rendelettel kapcsolatban az Ab-hez fog fordulni, továbbá ha valahol helyi rendelet hiányában “kedveznek” a pártoknak, akkor az LMP büntetőfeljelentést tesz – áll a közleményben.