Keddi ülésén sem szavazott a két országos kereskedelmi csatorna, azaz az RTL Klub és a TV2 koncessziós díjának csökkentéséről a médiahatóság – közölte Majtényi László elnök az ülés után.

Azért nem hozhatott döntést az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), mert nem tette fel szavazásra az ügyet – közölte az elnök. Mint mondta, úgy ítélte meg, hogy a vita még nem zárult le; “azon kellene vitatkozni, mi indokolja a csökkentést és a struktúra teljes megváltoztatását” – jegyezte meg.

Nem világos, hogy milyen hatással lenne a hazai médiarendszerre a javaslat elfogadása, ahogy az sem, mi lesz ebben az esetben a – legalább részben – ORTT nyújtotta forrásokból működő rádiók, televíziók sorsa, ahogy az sem, milyen hatással lehet e lépés a nemsokára megpályáztatandó országos kereskedelmi rádiófrekvenciák koncessziós díjára – sorolta.

Majtényi László megemlítette: kérdéseket vet fel, miként módosítható a bevételcsökkenéssel a médiahatóság költségvetése, amelyet évről évre törvényben állapít meg az országgyűlés.

Hozzátette: a jövő héten térhetnek vissza a témára; “úgy vélem, elég lesz ennyi gondolkodási idő, és a jövő héten a testület szavazzon” – mutatott irányt a további menetrendre az elnök.

Az MTI által megkérdezett testületi tagok kitartottak korábbi álláspontjuk mellett: a Fidesz által delegált Szalai Annamária arról beszélt: bízik benne, hogy a díjcsökkentés támogatói “alszanak egyet a dologra” a következő ülésig, és megváltoztatják véleményüket.

Ha mégis átmenne a feles többséget igénylő javaslat, akkor meg fogja keresni a jogorvoslat lehetőségeit “a jogszerű helyzet helyreállítása érdekében” – mondta, megjegyezve, hogy a díjcsökkentés veszélyes a hazai médiarendszerre, mert jelentős forrásokat von ki.

A szocialista jelöltként a médiahatóságba került Gyuricza Péter viszont arra emlékeztetett, hogy a korábban ötpárti együttműködésben kidolgozott médiatörvény-tervezet is a most tárgyalt javaslatban szereplő – azaz a fix díjról a bevételarányosra átálló – konstrukciót irányozna elő.

Utalt arra, hogy a válság a médiát is elérte, így nem működőképes az az érvelés, hogy az RTL Klub és a TV2 is rekordbevételt könyvelhetett el tavaly; ugyanakkor olyan kereteket kellene teremteni, hogy ezek a társaságok – más, kisebb tévécsatornák példáját követve – nehogy külföldre települjenek – mondta.

Korábban kétszer már elutasította az ORTT a két társaság díjcsökkentési kérelmét, amely sajtóértesülések szerint körülbelül felére mérsékelné a két társaság által fizetendő summát: a 3,5 százalékos arány azt jelentené, hogy tavaly – a hatályos szerződésükben szereplő 1,8-1,9 milliárd forintos éves díj helyett – az RTL Klub 1 milliárd 250 milliót, a TV2 pedig 930 millió körüli összeget fizetett volna.