Jason Wu, Narciso Rodriguez, Maria Cornejo és Thakoon Panichgul divattervezők az amerikai kongresszus támogatását kérik egy, a tervezői márkanevek mellett a dizájnnak is védelmet nyújtó törvénytervezet elfogadásához. Véleményük szerint a tervezőknek is ugyanolyan széleskörű védelemre van szükségük, mint a film- és zeneipar képviselőinek – írja a Fashion Wire Daily.

Jason Wu, Narciso Rodriguez, Maria Cornejo és Thakoon Panichgul, az amerikai divattervezők szövetsége, a Council of Fashion Designers of America (CFDA) képviseletében a múlt héten Washingtonba utaztak, hogy a kongresszus támogatását kérjék egy április végén benyújtott törvénytervezet elfogadásához. A Design Piracy Prohibition Act jelentős változást hozna az amerikai jogszabályokban, amelyek jelenleg csak azon termékeket minősítik hamisítványnak, amelyek hamis márkajelzéssel vannak ellátva, de nem nyújtanak védelmet azon árucikkek ellen, amelyeken márkanév nem szerepel ugyan, de valamely termék megjelenését, formáját másolják. “A divattervezés egy 350 milliárd dolláros üzletág Amerikában. A tervezők a ruházati termékek gyártása mellett, rengeteg szektorban teremtenek álláshelyeket. A nyomdaipar, a szállítás, a forgalmazás, a kereskedelem, a hirdetés és reklámozás területén dolgozók százai köszönhetik nekik a munkájukat. Ha a tervezők munkáját védjük, akkor azokat a munkahelyeket is védjük, amelyek rájuk épülnek” – mondta Robert W. Goodlatte, a törvényjavaslatot benyújtó képviselő.

A jelenlegi jogszabályok a ruházati termékeket, mint “hasznos árucikkeket” kezelik. Ebből az értelmezésből adódóan ezek szerzői jogvédelem alá nem kerülhetnek. Ezzel szemben a törvénytervezet a dizájnt, a művészi alkotásokhoz hasonlóan kreatív termékként értelmezi, és a Szerzői Jogi Törvény (Copyright Act) módosításával – egy három éves védelmi időt kíván bevezetni rájuk. Ebből következően a Design Piracy Prohibition Act a dizájnnal való visszaélést büntethetővé tenné, engedély nélküli másolását pénzbírsággal büntetné. A tervezet egy adatbázis létrehozására is javaslatot tesz, amely mindazokat a dizájnelemeket tartalmazná, amelyekre alkotóik jogvédelmet kértek.

“Az amerikai tervezőknek ugyanolyan jogvédelem járna, mint amiben más kreatív iparágak képviselői, így a filmesek és a zenészek részesülnek. Az eredeti dizájn ötletek ugyanúgy az alkotó szellemi tulajdonát képezik, ahogy a zenészek tulajdona a dallam vagy a dalszöveg. Ha a dizájn nem kaphat védelmet, az a tervezők munkájának alapjait veszélyezteti” – kommentálta a javaslatot Steven Kolb, a CFDA főigazgatója.