Az Országgyűlés létrehozhat vizsgálóbizottságot az önkormányzati parkolócégek vizsgálatára – döntött az Alkotmánybíróság (Ab), amelynek határozata a legutóbbi Magyar Közlönyben olvasható.

Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága 2007 júniusában fordult az Alkotmánybírósághoz alkotmányértelmezésért, mivel az előzetes viták során felmerült, hogy nem hozható létre önkormányzati ügyekben vizsgálóbizottság a házszabály, illetve azt értelmező ügyrendi bizottsági állásfoglalás alapján.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke 2007. május 3-án jelentette be: parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a Centrum Parkoló Kft. ügyében a Figyelő című hetilapban megjelent írás alapján.

A lapban hét fővárosi kerület MSZP-s és fideszes vezetése, valamint a Centrum Parkoló Kft. közötti gazdasági, személyes és politikai összefonódásról írtak tényfeltáró riportot. A Centrum Parkoló Kft. akkor visszautasította a cikket és a Magyar Demokrata Fórum megállapításait.

Az Ab a Magyar Közlöny május 6-i számában megjelent határozatában kimondja: nincs az alkotmány rendelkezéseiből fakadó akadálya annak, hogy az Országgyűlés, ha úgy ítéli meg, hogy az parlamenti nyilvánosságot igényel, helyi közügyek körébe tartozó feladatok ellátásának vizsgálatára bizottságot hozzon létre.

A határozat szerint a helyi önkormányzatok feladatkörébe tartozó helyi közügy vizsgálatára kiküldött bizottság tevékenysége a helyi önkormányzatok alkotmányban biztosított autonómiáját nem korlátozza.

A bizottság jelentése ebben az esetben is a vizsgált helyi közügy parlamenti megvitatását eredményezi, annak alapján – a törvényalkotáson kívül – az Országgyűlés sem hozhat az önkormányzatokra kötelező, azok döntési szabadságát korlátozó döntéseket – olvasható a dokumentumban.