Az Európai Néppárt kérésének eleget téve szakbizottsági egyeztetésre küldte vissza az EP múlt heti plenáris ülése a szülési szabadságról szóló irányelvről szóló jelentést.

Astrid Lulling luxemburgi képviselő az Európai Néppárt nevében kérte a portugál szocialista Edite Estrela által jegyzett, a szülési szabadságról szóló jelentés visszautalását az Európai Parlament nőjogi szakbizottságához. A néppártiak indoklása szerint a beterjesztett szöveg alapján nem lenne jó esély a tagállamokat képviselő Tanáccsal történő megegyezésre, ráadásul az EP-n belüli álláspontok is erősen eltérnek. Mindehhez hozzájön, hogy a néppárti honatyák összesen 89 módosító indítványt nyújtottak be a témában. A szakbizottságba történő visszautalásra vonatkozó néppárti kérést a parlament 347 igen, 256 nem és 10 tartózkodás mellett hagyta jóvá. A szocialisták a szavazás után a javaslat megtorpedózásával vádolták meg a Néppártot.

Estella jelentése a nőket a szülés kapcsán a Bizottság javaslatánál is jobban támogatná, melynek értelmében az EP a fizetett szülési szabadságot legalább 20 hétben szabná meg, melyből az első hat hétre 100 százalékos “fizetés” (terhességi gyermekágyi segély) járna, a fennmaradó időszakra pedig a szülő nők bére 85 százalékának kifizetésére köteleznék a tagállamokat (tgyás – terhességi gyermekágyi segély). Jelenleg az Unióban a szülési szabadságok hossza 14 és 28 hét között mozog, de egyes országokban 52 hétre is kiterjedhet, melynek azonban csak egy része fizetett szabadság. Magyarországon a szülő nőket 24 hét szülési szabadság illeti meg, ebből 4 hetet ajánlott a szülés előtt kivenni. Hazánkban jelenleg 24 hétig 70 százalékos terhességi gyermekágyi segély jár a kismamáknak.

A portugál jelentéstevő szerint az a cél, hogy az államok pozitív hatást gyakoroljanak az anyák egészségére, lehetővé téve számukra a szülés utáni regenerálódást és a szoros kapcsolat kialakulását a csecsemővel.