Az árvizek után az elmúlt években számos panasz érkezett az országgyűlési biztosokhoz. A beadványok a vagyoni károkról, azok megtérítésének problémáiról, a kártalanításról szóltak, a kárpótlást, illetve a biztosítók eljárását kifogásolták. Szabó Máté a proaktív ombudsmani szemlélet jegyében még az áradások előtt tájékozódott arról, hogy az illetékes hatóságok a hatályos jogszabályoknak megfelelően megtettek-e minden szükséges előkészületet.

Az ombudsman az élet- és vagyonbiztonság miatt kiemelkedően fontosnak tartja az árvizek és belvizek elleni védekezést, az arra való felkészülést. Ezért kért A biztos a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium vízügyi szakállamtitkárától, a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság főigazgatójától, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatójától kapott információkat a védekezés anyagi és személyi feltételeiről, szervezeti rendszeréről.

A Kárpát-medence alján lévő Magyarország árvizi fenyegetettségét a szakemberek a tengerszint alatt fekvő Hollandiáéval azonosnak tartják. Ennek ellenére az árvizek következtében csak kivételesen fordultak elő halálesetek. Mindig alulfinanszírozott volt a magyar árvízvédelem, amelyben az emberi életek megóvására még tellik, de a vagyontárgyak védelmére már kevésbé. Az ombudsman szerint a vagyonvédelemmel kapcsolatosan érdemes volna megvizsgálni, miként és milyen engedélyek alapján épülhettek lakóházak árterületeken. Szabó Máté a megbeszélésen felhívta a figyelmet a lakosság tájékoztatásának fontosságára, és a civil összefogás jelentőségére az árvizi védekezésben.