Jogszabályváltozásokat sürget a Nagy Lajos király úti túszejtés és bankrablási kísérlet kapcsán a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara – tudatta a testület közleményben pénteken.

A kamara “szorgalmazza, hogy a bankbiztonsági szakemberek rendelkezésére álló eszközök használhatóságát jelenleg korlátozó rendelkezéseket” vonják vissza. Így többek között azoknak a térfigyelő rendszereknek a használatára lenne nagy szükség, amelyek alkalmasak a bankok előtti közterek állandó megfigyelésére – áll a közleményben.

Német Ferenc kamarai elnök szerint a megelőzést és a későbbi felderítést segíti, ha a “bankbiztonsági szakemberek és a rendőrség használatba veheti a ma már rendelkezésre álló, de a vonatkozó szabályok miatt nem bevethető védelmi, technikai eszközöket”.

A most készülő magánbiztonsági törvény egyértelmű iránymutatásokat kell, hogy megfogalmazzon ezen a területen – tartalmazza a közlemény.

Csütörtök kora este egy fegyveres férfi megpróbált kirabolni egy bankfiókot Budapesten a XIV. kerületi Nagy Lajos király útján, és túszt is ejtett.

A férfi megfenyegette a bent tartózkodókat, és pénzt követelt. Ekkor az OTP-fiók biztonsági őre dulakodni kezdett vele, és könnyebben megsérült. Miközben a rendőrség túsztárgyalója beszélt vele, az épületet a terrorelhárító egység rendőrei körbe vették, és két kommandós bement a bankba és hét óra előtt nem sokkal ártalmatlanná tették.