Jauernik István, az Önkormányzati Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón kijelentette: a tárca tudomásul veszi a Legfelsőbb Bíróság tegnapi határozatát, amely alapján 2004. május 1-jétől joggal igényelték a tűzoltók a heti átlagos 48 órán felül teljesített szolgálatuk “túlszolgálatnak” minősítését, és a túlmunka ellenértékének kifizetését.

Amennyiben a 2004. május 1. és 2007. december 31. között állományban lévő hivatásos önkormányzati tűzoltónak van túlszolgálati ideje, azt megilleti a túlmunka ellenértéke függetlenül attól, hogy érintett a peres eljárásokban vagy sem.

Jauernik István megerősítette: a tárca fontosnak tartja, hogy mielőbb megnyugtatóan lezáruljon a jogvita, és a tűzoltók megkapják a hat hónap átlagában számított 48 órán felüli túlórák ellenértékét.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy nincs napirenden a tűzoltóságok visszaállamosítása.

Ahogy fogalmazott: a kormányzat az elsődleges feladatának a válságkezelést tekinti, ezért ebben a parlamenti ciklusban nem foglalkozik ezzel a témával.

A mentő tűzvédelem jövőjéről azonban továbbra is indokolt a szakmai vita, hiszen a rendszer nem tökéletes, problémákat és feszültségeket hordoz magában.

Jauernik István elmondta: nincs lehetőség arra, hogy a rendőrökhöz hasonló többletjuttatásban részesüljenek a tűzoltók.

Az Önkormányzati Minisztérium azonban nyitott arra, hogy tárgyalásokat folytasson az érdekvédelmi szervezetekkel a beosztások közötti bérkülönbségek csökkentéséről.

Az államtitkár kijelentette: a jelenlegi szolgálati nyugdíjrendszer nem tartható fenn tovább, de a jogszabály-változások előkészítése során a tárca nem kíván hozzányúlni az eddig szerzett jogokhoz, azt egyébként is külön törvény garantálja.