Már csak péntekig, május 22-éig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson nem tartózkodnak Magyarországon.

Eddig mintegy 2.200-an jelentkeztek a külképviseleti szavazásra, az Országos Választási Iroda (OVI) tájékoztatása szerint, közülük a legtöbben Brüsszelben adnák le szavazatukat.

Az EP- választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe.

Összesen száz magyar külképviseleten adhatják le a választópolgárok voksukat, így például Kenyában, Kazahsztánban, Japánban vagy éppen Mexikóban. Eddig 90 külképviseleten már biztosan tartanak szavazást, 10 külképviseleten azonban egyelőre nincs jelentkező.

A külképviseleti szavazás becsült költsége az OVI tájékoztatása szerint 100 millió forint.

A külképviseleti névjegyzékbe vételt május 22-én 16 óráig kérheti személyesen vagy meghatalmazottja útján a választópolgár a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől (a település jegyzőjétől). A kérelmet ajánlott levélben is be lehet nyújtani úgy, hogy az május 22-ig megérkezzen a helyi választási irodába.

A határidő jogvesztő, vagyis az után már senkit nem lehet felvenni a külképviseleti névjegyzékbe. Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, akkor azzal egyidejűleg törlik a lakóhelye szerinti névjegyzékből, hogy ne szavazhasson két helyen.

Ha a kérelmező nem rendelkezik választójoggal, vagy ha a megadott adatok hiányosak, a jegyző elutasítja a felvételi kérelmet a külképviseleti névjegyzékbe. Ez ellen a jegyzőnél lehet kifogást benyújtani, a kifogásról a jegyző a beérkezést követő napon dönt. Ha a jegyző a kifogásnak nem ad helyt, azt még aznap megküldi a helyi bíróságnak, amely három napon belül dönt a névjegyzék módosításáról, vagy a kifogás elutasításáról.

A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően meggondolhatja magát, így ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, ugyancsak május 22-ig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

Az OVI internetes oldalára – a www.valasztas.hu címre – felkerült a külképviseletek címe és az ottani szavazás ideje is. A külképviseleteken általában június 7-én, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, június 6-án szavazhatnak. A honlapon megtalálható a külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges nyomtatvány is, elektronikusan kitölthető formátumban.