Júniustól 15 százalékkal, bruttó 257ezer forinttal csökken a miniszterek havi fizetése, az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvénymódosításnak megfelelően.

A Bajnai-kormány által elsőként benyújtott törvényjavaslat annak a lehetőségét teremti meg, hogy a miniszterelnök az egyes miniszterek illetményét legfeljebb 15 százalékkal csökkentse. Bajnai Gordon többször is kinyilvánította ennek szükségességét.

Az MTI úgy tudja: a kormányfő a fizetéscsökkentésről szóló döntéséről tájékoztatja a minisztereket, erről külön rendeletet már nem kell alkotni.

A kormányszóvivő iroda számításai szerint egy tárcavezető esetében bruttó 3 millió 79 ezer forint, az összes miniszternél pedig bruttó 46 millió 189 ezer forint a megtakarítás éves szinten. A jelenlegi szabályok szerint a miniszteri fizetés havonta bruttó 1.296.300 forint.

A törvényjavaslat másik eleme szerint az állami vezetők nem válthatják meg pénzben ki nem vett szabadságukat, ha hatáskörgyakorlásuk megszűnésétől számított harminc napon belül ismét állami vezetővé választják őket.

A harmadik rendelkezés arról szól, hogy a jövőben a miniszterelnök, a miniszter és az államtitkár nem lesz jogosult jubileumi jutalomra, ez a juttatás csak a szakállamtitkárok esetében marad fenn.

A Bajnai-kormány április végén, az új kabinet első törvényjavaslataként nyújtotta be az indítványt. Fidesz és a KDNP nem támogatta, hogy házszabálytól eltéréssel, azonnal tárgyaljanak a javaslatról, így májusban még nem, csak júniustól kapnak alacsonyabb fizetést a miniszterek. A törvény ugyanis a kihirdetést követő napon lép hatályba.

A kormány nem támogatott egyetlen fideszes és KDNP-s módosító indítványt sem. Így nem szavazták meg azt sem, hogy a miniszterek fizetése visszamenőleges hatállyal, májustól csökkenjen, illetve hogy a tárcavezetők fizetése a 2002-es szintre menjen vissza.

Bajnai Gordon korábban két másik intézkedést is bejelentett annak jegyében, hogy a kormány magán kezdi a takarékoskodást.

Döntöttek arról, hogy megszűnik az a lehetőség, amivel az államtitkárok fizetését “el lehet téríteni” a törvényben megszabott plafontól. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint ez havonta bruttó 3,4 millió forintos, évente pedig bruttó 40,8 milliós megtakarítást jelent.

Ide tartozó intézkedés volt az is, hogy a felére csökkentették az állami vezetők külföldi napidíját. Az összes minisztérium együttesen nagyjából nettó 33,5 millió forintot költött külföldi napidíjakra tavaly, így ezzel az intézkedéssel évente 16,75 millió forintot spórol a kormány – közölte a kormányszóvivői iroda.

A kormányfő egy évre egy forintért vállalta a miniszterelnökséget. A vagyonnyilatkozatában is feltüntetett 1.436.200 forintos miniszterelnöki fizetését nem veszi fel, azt minden hónapban – első alkalommal júniusban – visszautalja az államkincstárnak.