Javult a helyzet a fiatalkorúak büntetés-végrehajtási intézetében Szirmabesenyőn, ahol tavaly még súlyos visszásságokat állapított meg az ombudsmani vizsgálat – közölte Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa miskolci sajtótájékoztatóján hétfőn, miután váratlan látogatást tett a börtönben.

Szabó Máté elmondta, hogy gyermekjogi projektjének egyik fő hangsúlyát az idén a fiatalok és az erőszak témája adja, ennek kiemelt – a megye egyik intézményét is érintő – területe az erőszakos cselekmények miatt elítélt fiatalkorúak helyzete.

Emlékeztetett arra, hogy 2008-ban hivatalból már vizsgálta a fiatalkorúak börtöneinek és az “előzetesházaknak” a működését. Statisztikai adatok szerint a fogvatartottak közötti súlyos, erőszakos cselekményeket az elmúlt időben elsősorban a tököli és a szirmabesenyői intézményben követték el.

Az ombudsman akkori vizsgálata megállapította, hogy a szirmabesenyői állapotok veszélyeztetik az élethez és az emberi méltósághoz, az állami védelemhez és gondoskodáshoz való jogot, sérülnek a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez szükséges alkotmányos jogok. Az országgyűlési biztos ezért az igazságügyi és rendészeti miniszter konkrét fellépését kérte.

Szabó Máté hétfőn előzetes bejelentés nélküli vizsgálatot tartott a szirmabesenyői intézetben, ahol annak igazgatójával áttekintették a 2008. évi jelentés, annak ajánlásai és az azokra adott miniszteri válaszok nyomán bekövetkezett pozitív változásokat és beszéltek a további dilemmákról.