Tiltakozik a jogállási törvény tervezett változtatásai ellen a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ), ezért a fegyveres és rendvédelmi szféra többi szakszervezetének képviselőivel május 28-án az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium elé vonul – mondta Pongó Géza, az FRSZ főtitkára egy keddi budapesti sajtóbeszélgetésen.

A tiltakozáson – amelyet a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségével (FRDÉSZ) közösen szerveznek, legfeljebb 500-an vesznek részt. Mint mondta, tiltakoznak többi között a nyugdíjba vonulási és a táppénzszabályok tervezett módosítása ellen, és szeretnék elérni, hogy a tárca vonja vissza erre irányuló javaslatait.

A tervek szerint a tárca havi 50 ezer forintos hűségpénzt adna a 25 év szolgálati viszonnyal rendelkezőknek, ezért 25 év szolgálati viszony után 5 éves, 30 év után 3 éves “hűségnyilatkozatot” kellene tenni. A szakszervezet szerint azonban az elvárt hűségidő túl sok, nem sokan fogják aláírni, tekintettel arra, hogy a tárca a nyugdíjba vonulási szabályok drasztikus változtatására is készül. A hűségpénzre egyébként a szakszervezet szerint a 42 ezres állományból 3.800 rendőr lenne jogosult.

Mint mondta, elemi érdek a nagy tapasztalatú kollégák testületnél tartása, ez azonban nem alkalmas eszköz rá, mivel nem általános rendelkezésként, hanem csak 2-2,5 évre tervezik bevezetni. A szakszervezet kezdeményezte, hogy a hűségpénzt terjesszék ki a társszervek dolgozóira is, ettől a szaktárca elzárkózik.

Hozzátette: a kormány a hivatásosok szolgálati viszonyáról szóló törvény (Hszt.) módosítása során szigorítaná a megváltozott egészségi állapotú hivatásos állományúak szolgálati alkalmasságának elbírálását, illetve felülvizsgálatát, amit egy orvosokból álló csoport végez. Korábban sok rendőr ezen eljárással ment nyugdíjba.

A nyugdíjszabályok tervezett változtatása azt jelentené, hogy amíg most egy tiszthelyettes 120-140 ezer forint havi fizetés után 160-170 ezer forint nyugdíjat kaphat, a módosítás után csak legfeljebb az alapfizetésének megfelelő összeget kaphatná nyugdíjként. Egy járőr fizetésének pedig 60 százaléka alapbér, 40 százaléka pótlék (a rendőrségnél 22 féle pótlék van).

A táppénz-szabályok változása azt jelentené, hogy amíg jelenleg a pótlék nélküli bér 100 százalékát kapják a rendőrök táppénzként, a változtatás után 30 napon túl csak a pótlék nélküli bér 80%-át kapnák. Ez kihat a nyugdíjak számítására is, ha valaki a nyugdíjba vonulás előtti egy évben betegállományban volt, akkor kevesebb nyugdíjra lenne jogosult a kormányzat tervei szerint – közölte a szakszervezeti vezető.

Mint mondta, tiltakoznak az ellen, hogy a tárca szerintük a rendőri életpályamodell helyett “kiszámíthatatlan változások halmazát” hozza létre, hogy a “hivatásból munkahelyet” akar csinálni, miközben – mint hangsúlyozta – a rendőri munka hivatás.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrök bére két éve be van fagyasztva, és újabb két évre befagyasztják, miközben elvették a 13. havi fizetésüket is, továbbá korlátozzák a rendőrök véleménynyilvánítás szabadságát, a gyülekezési jogát, a sztrájkjogát. Az állomány bizonytalan, hitehagyott, létbizonytalanságban van, túlórákra kötelezve – közölte.