A vízvagyon privatizációjának megakadályozása érdekében nyújtott be törvénymódosító javaslatot a fideszes Fónagy János és Ékes József.

A két ellenzéki politikus az állami vagyonról szóló 2007-es törvényt úgy módosítaná, hogy az öt magyarországi regionális vízmű visszakerüljön a tartósan állami tulajdonban lévő vállalatok körébe. Eszerint az államnak 75 százalék plusz egy szavazat részesedéssel kell rendelkeznie a Dunamenti Regionális Vízmű Zrt.-ben, a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-ben, az Észak-dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-ben az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt-ben és a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.-ben. A javaslat sürgős tárgyalásba vételét is kérték.

A törvénymódosítás indoklásában arra hivatkoznak, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács április 3-i bejelentése szerint a Tiszamenti regionális vízmű és a Dunamenti regionális vízmű állami tulajdonú üzletrészét az észak-magyarországi regionális vízmű vagyonkezelésébe adja. A fideszes képviselők szerint ez azt mutatja, hogy a kormány nem adta fel szándékát a vízművek privatizációjára, és ezt a  vízgazdálkodásról szóló törvény kikerülésével akarja végrehajtani.

Emlékeztetnek arra, hogy korábban az Új Tulajdonosi Programba be akarták vonni a regionális vízműveket is azzal, hogy a programban részt vevő cégek tulajdonának 25 százalékát intézményi és magánbefektetőknek értékesítik, majd 2008 augusztusában kiderült, hogy a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a regionális vízműveket a tőzsdére vitel elősegítése érdekében két szervezetté kívánja összevonni, ugyanakkor a privatizációs folyamat a szakmai és érdekvédelmi tiltakozás eredményeként 2008 őszén megakadt.

Mint írják, legutóbb Oszkó Péter pénzügyminiszter nyilatkozott az ügyben, aki április 20-án és május 11-én is azt mondta az Országgyűlésben, hogy a kormánynak nem áll szándékában regionális vízművet privatizálni, ennek előkészítését nem kezdték meg, és nem is kívánják megkezdeni. Így a két fideszes politikus szerint törvényjavaslatuk a pénzügyminiszter és a kormány szándékaival összhangban szolgálja azt a célt, hogy a vízművek maradjanak állami tulajdonban.