A személyi számítógépeken (PC-ken) illegálisan használt szoftverek aránya 2008-ban Magyarországon 42 százalék maradt, míg a vizsgált 110 ország felében az illegális szoftverhasználat csökkent, 15 százalékában pedig növekedett.

Az illegális szoftverhasználat okozta iparági veszteségek értéke 2008-ban Magyarországon 146 millió dollárra emelkedett – olvasható a Business Software Alliance (BSA) által közzétett, az illegális szoftverhasználatról készített hatodik éves globális tanulmányban, amelyet az információs technológiai (IT) ipar vezető globális piackutató és előrejelző társasága, az IDC készített.

“Ez a szám önmagában nem tükrözi az illegális szoftverhasználat magyarországi időbeli alakulását. Az év első felében, a sokévi stagnálást követően végre az illegális szoftverhasználat csökkenését tapasztaltuk” – nyilatkozta Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője. “A 2008. év első nyolc hónapja során számos pozitív jelet láttunk. Mind az egyes tagjaink tájékoztatói, mind a kormányzati források azt jelezték, hogy az illegális szoftverhasználat elleni erőfeszítések végre pozitív eredményeket hoztak. Azonban a 2008. év utolsó 4 hónapjában a trend megfordult, és az eredmények erősen romlani kezdtek: egyre több információ erősíti azt a tényt, hogy a gazdasági recesszió sok cégvezetőt arra ösztönzött, hogy a kockázatosabb utat válassza, és illegális szoftvereket használjon. Ezekben a bizonytalan gazdasági időkben létfontosságú, hogy a társaságok ne engedjenek a feketegazdaság csábításának, és ne akarjanak visszatérni az illegális szoftverek használatára, mivel ez tovább növelné a cégekre, a fogyasztókra, illetve a gazdaságra és a foglalkoztatásra gyakorolt káros hatást.”

A tanulmány szerint a globális gazdasági recesszió vegyes hatást gyakorol az illegális szoftverhasználatra. John Gantz, az IDC kutatási igazgatója megjegyezte, hogy a lecsökkent vásárlóerővel rendelkező fogyasztók hosszabb ideig megtartják a számítógépeiket, ami valószínűleg növeli az illegális szoftverek arányát, mivel a régebbi PC-ken nagyobb valószínűséggel futnak illegális szoftverek. Azonban a zsebszámítógépek (pocketbook) által jelentett nyomás elősegítette az olcsó netbook-ok értékesítését, amelyeket az informatikai költségek csökkentése érdekében legális, előzetesen telepített szoftverekkel, valamint üzleti szoftver eszközkezelő (SAM) programokkal árulnak. “A szoftverek költsége mindenesetre csak egy tényező, amely előmozdítja az illegális szoftverhasználatot” – nyilatkozta Gantz. “A gazdasági válságnak sok hatása lesz, egy részük negatív, másik részük pozitív. Ez azonban mindenképpen csak számos tényező egyike, és a hatás nem lesz teljes mértékben nyilvánvaló addig, amíg nem látjuk a 2009. évi adatokat.”

A tanulmány megállapításai szerint a 110 vizsgált országban a PC-ken használt illegális szoftverek aránya ötvenhét országban csökkent, harminchat országban stagnált, és csak tizenhat országban emelkedett. Mivel azonban a nemzetközi PC piac azokban az országokban emelkedett a leggyorsabban, ahol eleve nagyarányú az illegális szoftverhasználat, az illegálisan használt szoftverek aránya nemzetközi szinten 2008-ban három százalékponttal emelkedett, s így elérte a 41 százalékot. Európában az illegális szoftverek aránya a legmagasabb Ukrajnában (84%), Albániában (77%) és Szerbiában (74%) volt. A legalacsonyabb illegális szoftverhasználati aránnyal Luxemburg (21%) és Ausztria (24%) büszkélkedhetett, számos további ország pedig 25%-os eredményt ért el. Az Európai Unión belüli átlag 35 százalék maradt. Oroszországban érték el a legnagyobb haladást, mivel egy év alatt öt százalékponttal 68 százalékra csökkent az illegális szoftverek aránya.

A teljes tanulmány a következő címen érhető el: www.bsa.org/globalstudy