Az európaiak több mint felét teljesen hidegen hagyja a júniusi EP-választás – ez derült ki legalábbis egy hétfőn nyilvánosságra hozott friss felmérésből. A legkevésbé a litvánok és a szlovákok lelkesednek a két hét múlva esedékes voksolásért.

Jóllehet az európaiak többsége – saját bevallása szerint – pozitívan viszonyul az Európai Unióhoz, egy friss közvélemény-kutatásból az derül ki, hogy a megkérdezettek több mint felét hidegen hagyja a júniusi EP-választás. Egy francia megrendelésre készült és az EUobserver által ismertetett felmérés szerint ugyanis a válaszadók 18 százalékát egyáltalán nem, 35 százalékát pedig „inkább nem érdekli” az európai voksolás.

Igaz, ugyanennyien (azaz 35 százaléknyian) voltak azok, akiket inkább érdekel a júniusi megmérettetés, és a válaszadók 11 százaléka mondta azt, hogy nagyon is érdekli az EP-választás. Az érdektelenek legnagyobb táborát Litvániában és Szlovákiában kell keresni (29%), de hasonló eredmény született Nagy-Britanniában (ahol a megkérdezettek 28 százalékát egyáltalán nem érdekli a voksolás), és Görögországban, illetve Cipruson (26%).

Ezzel szemben a luxemburgiak tűnnek a leglelkesebbnek, ott ugyanis a válaszadók harmada (29%) nagyon is érdeklődik a választások iránt, és ugyancsak érdeklődőnek bizonyultak az írek (25%) és a máltaiak is (23%).

Az érdektelenség ellenére a felmérésből az derül ki, hogy a megkérdezettek 46 százaléka még mindig a szavazást tartja a véleménynyilvánítás legjobb módjának. Jóval kevesebben voltak azok, akik szerint a petíciók aláírása (14%), egy politikai párthoz vagy egy szakszervezethez való csatlakozás (13, illetve 10%), illetve a blogolás (13%) a leghatékonyabb módja annak, hogy az ember hangot adjon véleményének.

A megkérdezett európaiak többsége (56%) egyébként úgy véli: az EU esélyt jelenthet arra, hogy hatékonyan kezeljék a globalizáció negatív hatásait, és ez az arány különösen magas volt a fiatalok (a 18-24 közötti korcsoport 65 százaléka) és a diákok (74%) körében. Talán ezért is feltűnő, hogy a 18-24 év közöttieknek csupán 6, a diákoknak pedig 8 százaléka mondta azt, hogy nagyon érdekli az EP-választás, 19, illetve 15 százalékuk pedig azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem érdekli a júniusi megmérettetés.