A hetvenes-nyolcvanas években készített több bábfilm másodhasznosítási szerződésének adatait is ki kell adnia az azt kérő civil szervezet számára a Magyar Televíziónak (MTV) a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki, jogerős döntése szerint.

Nyilatkozniuk kell, hogy az MTV 2005 júliusa óta kötött-e ilyen megállapodást, és ha igen, akkor kikkel a Mekk Elek, az ezermester, továbbá a Mazsola, a Mazsola és Tádé, a Vízipók-csodapók és a Tévé Maci című alkotásokkal kapcsolatban.

Megváltoztatták ugyanakkor az első fokú döntést a Süsü, a sárkány című bábfilmmel kapcsolatban, mivel – szemben a Fővárosi Bíróságnak a dokumentum kiadását elrendelő álláspontjával – az ítélőtábla szerint az azzal összefüggő adatokat kikérő tavaly márciusi levélből nem volt pontosan kiolvasható az adatkérés.

Tavaly szeptemberben döntött úgy az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság, hogy bizonyos adatokat ki kell adnia a Magyar Televíziónak a hetvenes-nyolcvanas években készült bábfilm-sorozatainak hasznosításáról.

Az elsőfokú ítélet szerint a kézhezvételtől számított 15 napon belül ki kell adni a pert indító Magyar Animációs Filmalkotók Egyesületének a Süsü, a sárkány jellegzetes figuráinak hasznosításáról 2002 és 2007 között az Ungor és Ungor Borház Kft.-vel kötött megállapodásra vonatkozó adatokat, valamint azt, hogy az MTV 2005 júliusa óta kötött-e ilyen megállapodást, és ha igen, akkor kikkel a Mekk Elek, az ezermester, továbbá a Mazsola, a Mazsola és Tádé, a Vízipók-csodapók és a Tévé Maci című alkotásokkal kapcsolatban.

Nyilatkoznia kell továbbá a nagyobbik köztelevíziónak arról is, hogy ezen időszakban kötött-e a figurák kapcsolódó felhasználására vonatkozó, úgynevezett merchandising-szerződést ezekre a művekre.

A bíróság ugyanakkor nem mondott ki ilyen kötelezettségeket a másodrendű alperes, a Pannónia Film Kft. esetében. Pataki Árpád bíró az indoklásban elmondta: a cég az eljárásban azt közölte, hogy ilyen adatokkal nem rendelkezik, márpedig “a bíróság ezt felülbírálni nem tudja, kénytelen elfogadni”.