2009. május 22-én 16 óráig kérhetik a külképviseleti névjegyzékbe vételüket azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik a június 7-én esedékes EP-választáson nem tartózkodnak Magyarországon.

Az Országos Választási Iroda (OVI) tájékoztatása szerint eddig mintegy 2 600-an jelentkeztek külképviseleti szavazásra. A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. Összesen száz magyar külképviseleten adhatják le a választópolgárok voksukat, így például Kenyában, Kazahsztánban, Japánban vagy éppen Mexikóban.

A névjegyzékbe vételt személyesen vagy meghatalmazottja útján kérheti a választópolgár a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől (a település jegyzőjétől). A kérelmet ajánlott levélben is be lehet nyújtani úgy, hogy az május 22-ig megérkezzen a helyi választási irodába. A külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges nyomtatvány megtalálható az OVI honlapján, elektronikusan kitölthető formátumban.

A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követően meggondolhatja magát, így ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, ugyancsak május 22-ig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékből és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetőség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

A külképviseletek címei és az ottani szavazás ideje szintén megtekinthető az OVI oldalán. A külképviseleteken általában június 7-én, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, június 6-án szavazhatnak.

A külképviseleti szavazás költsége az OVI tájékoztatása szerint megközelítőleg 100 millió forint.