Sikeresnek tartják az általuk elrendelt alkoholárusítási, nyitvatartási korlátozást az önkormányzatok, a szabályozás bevezetése óta ezeken a helyeken jelentősen csökkent a lakossági panaszok száma. A tapasztalatok szerint a helyi vállalkozók alapvetően elfogadták és betartják a korlátozást – derül ki az MTI által készített országos körképből.

Az éjjeli italozás és az ezzel járó hangoskodás, szemetelés országszerte zavarta a pihenni vágyók nyugalmát. Ezért több fővárosi és vidéki önkormányzat döntött úgy, hogy szabályozással oldja meg a problémát.

Az önkormányzatok kétféle módon korlátozzák a szeszes ital árusítását: egyes helyeken az árusítóhelyek nyitva tartását szabályozzák, máshol az italok árusítása tilos késő estétől reggelig. A szabályok betartását a közterület-felügyelet ellenőrzi, de néhol ebben a rendőrség és a hatósági iroda is közreműködik.

A fővárosi kerületek több mint harmadában korlátozzák hosszabb-rövidebb ideje az alkohol éjszakai árusítását.

Óbudán tavaly fogadták el az üzletek éjszakai nyitva tartásáról szóló rendeletet – mondta Tarján Györgyné osztályvezető. Csak azok az élelmiszerboltok lehetnek nyitva este 10 és reggel 6 óra között, amelyek vállalják, hogy ekkor nem árulnak szeszes italt. A szórakozóhelyekre eltérő szabályok vonatkoznak: a lakótelepeken, családi házas övezetekben korlátozták az éjszakai nyitva tartást, de például a Római-parton és a Hajógyári-szigeten éjjel is lehet alkoholt vásárolni. A rendeletet elég jól fogadták a helyi vállalkozók, bár sokan megszüntették élelmiszerboltjuk éjszakai nyitva tartását – tette hozzá az osztályvezető, jelezve: a lakossági panaszok száma jelentősen csökkent.

A kispesti kocsmák este 10-kor zárnak be. A korlátozástól azt várták, hogy csendesebb és nyugalmasabb lesz a kerület, csökken az alkoholfogyasztás és javul az éjszakai közbiztonság. Az elvárások igazolódtak: kevesebb panasz ékezett. A vállalkozók betartják a szabályokat, bár a hatályba lépés előtt többen tiltakoztak – közölte Nagy Endre, az önkormányzat kommunikációs vezetője.

A XV. kerületben a nyitvatartási rend szabályozását tartották jó megoldásnak – mondta Hajdu László polgármester. Bevezették az este 11 órai általános zárást mindazon kereskedelmi és vendéglátóipari egységeknél, amelyeknek nincs melegkonyhájuk. A rendeletnek jó a hatása az alkoholfogyasztásra is: közterületi italozás miatt az utóbbi időben senkit nem büntettek meg. A lakók nagy megelégedéssel fogadták a szabályozást.

A XIII. kerület tavaly októberben döntött arról: csak azok az üzletek tarthatnak nyitva este 11 óra után, amelyek nem árusítanak alkoholt; a tilalom benzinkutakra és melegkonyhás engedéllyel rendelkező üzletekre nem vonatkozik.

A XI. kerületben sajtóinformációk szerint szerdától alkoholtilalom érvényes bizonyos vendéglátóhelyekre, este tíz órától. A rendelet nem vonatkozik az első és második kategóriájú, valamint a szabadtéri zenés szórakozóhelyekre, a benzinkutakra és a bevásárlóközpontokra.

Debrecenben 2008 júliusától érvényes részleges korlátozás az alkoholt árusító boltokra és szórakozóhelyekre. A rendeletben rögzítettek egy “határvonalat”, csak azon belül lehet este 10 óra után szeszesitalt árusítani. “A kétségkívül drasztikus és kemény rendelet eddigi tapasztalataink szerint beváltotta a hozzá fűzött reményeket” – mondta Papp László, az előterjesztő Fidesz-frakció vezetője. A köztéri alkoholfogyasztás korábban is tilos volt a városban.

Keszthelyen is beváltotta a reményeket a tavaly júliusban bevezetett közterületi alkoholfogyasztási tilalom, amely nem a vendéglátóegységekre, hanem az utcai italozásra vonatkozik. A közterület-foglalási engedéllyel rendelkező vendéglátóhelyek és az engedélyezett rendezvények kivételt képeznek – mondta Pálinkás Róbert alpolgármester. Hozzátette: jó a rendszer, bár pontos összesítés még nem készült arról, hány embert bírságoltak meg alkoholfogyasztás miatt.

Miskolcon évek óta érvényben van a közterületeken a szeszfogyasztási tilalom. Az ellenőrzések nyomán érezhetően visszaesett az alkoholfogyasztás, azt azonban korántsem lehet elmondani, hogy boltok előtt, parkok padjain ne italoznának jó néhányan – mondta Veres László, az önkormányzat szóvivője.

Pécsett már régóta, Mohácson pedig tavaly októbertől büntetik a közterületeken való alkoholfogyasztást.
Néhány kivételtől eltekintve tavaly október óta tilos szeszesitalt fogyasztani Sárospatak közterületein is. Aros János alpolgármester közlése szerint a cél az volt: városképi, idegenforgalmi és közbiztonsági szempontok figyelembe vételével szabályozzák a közterületi alkoholfogyasztás rendjét. A rendelet hasznosnak bizonyult, életbe lépése óta jelentősen csökkent a közterületeken az alkoholfogyasztás.

Salgótarjánban január óta nem tarthatnak nyitva a szeszes italt forgalmazó üzletek 22 és 6 óra között. A tilalom elsősorban a városközponti éjjel-nappal nyitva tartó boltokra érvényes, ezek között olyan is van, amely a rendelet elfogadása után azonnal megváltoztatta üzletkörét. Mózer Judit, az okmányiroda vezetője elmondta: az önkormányzat e rendelet elfogadása előtt is tiltotta a közterületen történő alhoholfogyasztást, és ennek az utóbbi időben határozottan érvényt szerez a rendőrség a polgárőrök bevonásával.

Tatabányán is évek óta tilos közterületen alkoholt fogyasztani, de a rendelkezésnek nincs visszatartó hatása, mert az elkövetők rendszerint nem fizetik be a bírságot és vagyoni helyzetük miatt a behajtás is nehézségekbe ütközik – mondta a közterület-felügyelet vezetője. Bányai Szilárd hozzátette: napi rendszerességgel szabnak ki 5-10 ezer forint közötti bírságot közterületi alkoholfogyasztás miatt.