Az Európai Gyógyszergyártók Szövetsége (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA) az idei év folyamán Svédországban teszteli majd új, a hamis gyógyszerek kiszűrésére kifejlesztett kódrendszerét. A programban egy helyi gyógyszertárlánc és két nagykereskedő vesz részt – olvasható a szervezet sajtóközleményében.

A három-négy hónapig tartó tesztidőszak alatt a gyógyszertári alkalmazottak minden a programba bevont gyógyszer esetén ellenőrzik az azok csomagolásán szereplő egyedi azonosító kódot. Az egyedi termékszámot tartalmazó kétdimenziós vonalkódot a gyógyszergyártók helyezik el a csomagoláson. Az ellenőrzés során a szkennerek minden, a kódokban észlelt eltérést kiszűrnek, és riasztják a gyógyszerészt, hogy a termék eredetisége megkérdőjelezhető, aki a további szükséges lépéseket megteszi. „A hamis gyógyszerek valós és egyre növekvő veszélyt jelentenek. A gyógyszeripar számára a betegek biztonsága és a gyártókba vetett bizalma elsődleges szempont. Ennek elérésében pedig fontos előrelépés az EFPIA kódrendszere” – kommentálta a hírt David Brennan, az AstraZeneca gyógyszergyár vezérigazgatója.

A programban a svéd Apoteket AB gyógyszertár-hálózat mintegy 50 üzlete mellett a Tamro és a KD gyógyszer-nagykereskedő vállalkozások vesznek részt. A tesztidőszak során mintegy 100 ezer, a programba bevont gyógyszer eredetiségét fogják folyamatosan ellenőrizni. „Nagyon örülünk annak, hogy az EFPIA partnerei lehetünk ebben a projektben. Ez a kódrendszer véleményünk szerint amellett, hogy a hamis gyógyszerek kiszűrésével biztosítja a betegek biztonságát, egy rendkívül hatékony módszert kínál a gyógyászati termékek forgalmazásához is” – mondta Stefan Carlsson, az Apoteket AB igazgatója.

A kódrendszer bevezetésével az EFPIA hosszú távú célja egy olyan gyógyszerelosztási gyakorlat kialakítása, amely a gyártóktól a vevőkig biztosítja a termékek eredetiségét, és kiszűri a hamis termékeket mielőtt azok a betegeket elérnék. A kódrendszer eredményes és költséghatékony módon teljesítheti az Európai Bizottságnak a gyógyszerek nyomonkövethetőségével kapcsolatban felállított követelményét.