A terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj (gyed), valamint a családi pótlék igénybevételének szabályairól szóló törvényjavaslatról dönt többek között ma az Országgyűlés.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint a jövőben terhességi-gyermekágyi segélyre és gyedre az lesz jogosult, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt. Jelenleg 180 nap is elég a juttatás igényléséhez.

A módosítás szerint a gyedet legfeljebb olyan időtartamra – de legfeljebb a gyermek 2 éves koráig – lehet igénybe venni, mint amennyit a szülő biztosítási jogviszonyban töltött.

Az új szabályok csak a 2010. április 30-a után világra jött gyerekekre lesznek érvényesek.

A családi pótlék felső korhatára is módosul: 23-ról 20 évre szállítják le. Egyes esetekben az önkormányzatokat határozhatnak úgy, hogy a családi pótlék gyermek után járó összegének legfeljebb 50 százalékát természetbeni formában nyújtják.

Döntenek Kósa Lajos, Debrecen fideszes és Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere által benyújtott, az adózás rendjéről szóló törvényt módosító javaslatról, amely az állami adóhatóság mellett az önkormányzati adóhatóságoknál is lehetővé teszi az elektronikus úton történő ügyintézést.