Június 28-a után a 14 év alatti gyermekek is kaphatnak személyazonosító igazolványt, akár már születésük után néhány héttel. Többek közt ezt tartalmazza a kormány múlt heti döntése a személyi iratokat érintő változásokról, illetve az ezek bevezetéséhez szükség rendeletmódosításokról – közölte Budai Bernadett kormányszóvivő.

Mint mondta, a gyermekek lakcímkártyája a – gondviselő kérésére – tartalmazhatja a szülők nevét és telefonszámát is.

Hozzátette: a szülők a jövőben már a kórházban igényelhetik gyermeküknek a személyazonosító okmány kiállítását. A kórház a szülő kérelmét az anyakönyvvezetőnek továbbítja, ahonnan a kérvény közvetve – anélkül, hogy a szülőnek bármit is tennie kellene – az illetékes okmányirodához, egészségbiztosítási pénztárhoz, valamint az APEH-hez kerül.

A kormányszóvivő közölte, a szülő néhány hét elteltével postán kapja kézhez gyermeke személyi igazolványát, társadalombiztosítási azonosítóját, valamint adószámát. Jelentősen egyszerűsödik tehát az ügyintézés is, hiszen nem lesz szükség arra, hogy a szülő minden hivatal esetében személyesen járjon el – jegyezte meg.

Budai Bernadett kitért arra, egyszerűbbé és gyorsabbá teszi az ügyintézést továbbá az is, hogy a jövőben a születési anyakönyvi kivonat helyett elegendő lesz a gyermek személyi igazolványának bemutatása is, például az iskolai beiratkozáskor.