Június 28-a után az útleveleknek tartalmaznia kell – másodlagos biometrikus adatként – a tulajdonos ujjlenyomatát, de a korábban kiállított úti okmányok is érvényesek lejáratukig – közölte a kormányszóvivő kedden.

Budai Bernadett a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: erről a múlt héten döntött a kormány, annak alapján, hogy az egységes formai és biztonsági követelmények érvényesítése érdekében még 2006-ban az Országgyűlés- az uniós tagállamokkal együtt – elfogadta a biometrikus útlevél bevezetését.

Felidézte: a korábbi döntés értelmében a 2006. augusztus 29-e után kiállított vörös színű okmányokban – kék színű elődeikkel szemben – már chip van, amely tartalmazza az útlevél tulajdonosának arcképét, mint elsődleges biometrikus azonosítót, illetve a tulajdonos személyes adatait.

Ennek második állomása, amelyről a múlt héten döntött a kormány, miszerint idén június 28-a után az útleveleknek tartalmaznia kell – másodlagos biometrikus adatként – a tulajdonos mutatóujjának lenyomatát, ami biztonságosabbá teszi az okmányok használatát és megnehezíti a személyes adatokkal való visszaélést.

Budai Bernadett hangsúlyozta: az új útlevél kibocsátása nem jelenti azt, hogy azonnal le kell cserélni a régieket. A korábban kiállított úti okmányok továbbra is használhatók, lejáratukig érvényesek.