Ausztria a legutóbbi bővítés utáni erős bűnözési hullámra hivatkozva fenn kíván tartani bizonyos katonai jelenlétet a schengeni tagállamokkal közös „belső” határain – jelezte szerdai brüsszeli látogatása alkalmával Werner Faymann osztrák kancellár, aki ugyanakkor nem kapott egyértelmű támogatást ehhez a tervéhez José Manuel Barroso bizottsági elnöktől.

Bécs a 2004-es bővítés óta meglódult bűnözési mutatókra hivatkozva a határőrizeti jelenlét megerősítését tervezi a más schengeni államokkal közös belső határokon – ezt az elképzelését ismertette szerdán az Európai Bizottság tagjaival találkozva Werner Faymann osztrák kancellár. Ausztria tervei között szerepel, hogy 800-900 határőrt tartson készenlétben mindenekelőtt a keleti szomszédaival közös határokon, annak ellenére, hogy a személyek szabad mozgását biztosító schengeni rendszer felszámolta a határellenőrzést.

Faymann a Barroso bizottsági elnökkel tartott sajtóértekezleten úgy vélekedett, hogy az egykori keleti blokk országainak csatlakozása rohamosan – egyes tartományokban 20-30, de akár 50 százalékkal is – nőtt az elsősorban vagyonellenes bűncselekmények száma, amit „bűnözési turizmusnak” nevezett. Az osztrák kancellár a Bizottság támogatását kérte a bűnözés elleni fellépésben, fontosnak nevezve egyúttal a schengeni külső határok megerősítését.

José Manuel Barroso bizottsági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a Bizottság június 10-én fogadja el azt a biztonsági csomagot, amely elmondása szerint egyensúlyt kíván teremteni az uniós állampolgárok jogos biztonsági igényei és a polgári szabadságjogok között, és amelynek fontos aspektusa lesz a külső határok védelmének megerősítése is. Barroso ugyanakkor mintegy az osztrák felvetésre válaszolva rámutatott, hogy a bűnözők akkor is jelen lennének az EU-ban, ha nem létezne a schengeni térség tagjai közötti belső határőrizetet megszüntető schengeni egyezmény. „Ha valaki a régi, szép idők után vágyódik, mondván, hogy akkor nem volt nagy bűnözés, akkor erre azt tudom mondani, hogy régen nem voltak ilyen fenyegetések” – hangsúlyozta a Bizottság elnöke, aki hozzátette, hogy a schengeni rendszer a szomszédos országok rendőrségeivel való együttműködés révén széleskörű lehetőségeket ad Ausztriának a határokon átnyúló bűnözés ellenei küzdelemben.

Barroso arra is felhívta a figyelmet, hogy német-lengyel viszonylatban a bővítés óta csökkent a bűnözési ráta, ami egyértelműen a jobb együttműködés eredménye. A Bizottság feje ugyanakkor hozzátette, hogy a konkrét osztrák tervet nem vitatták meg részleteiben.