Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte az olaszliszkai emberölés büntetőperében az egyik vádlottat pénteken első fokon a Borsod megyei bíróság. Öten 15 év fegyházbüntetést kaptak, a két fiatalkorú vádlottra pedig 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetést szabtak ki.

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán. Ennek előzménye az volt, hogy a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel – részben társtettesként, részben felbujtóként – nyolc embert vádoltak.

A bíróság nem jogerősen a másodrendű vádlottat, a kislány apját ítélte életfogytiglani fegyházbüntetésre. Öten kaptak 15 év fegyházbüntetést, köztük a kislány anyja és egyik bátyja. A két fiatalkorú vádlottra – így a kislány másik bátyjára is – 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetést szabtak ki.

Mellékbüntetésként a bíróság valamennyiüket 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Czibrik Attila tanácsvezető bíró felidézte a 2006-ban történteket, majd kijelentette: ki kell mondani, hogy a vádlottak szó szerint agyonverték Szögi Lajost, addig ütötték, rúgták, ameddig élt, s szándékuk ölésre irányult. Különösen súlyosbító körülményként értékelte a bíróság, hogy a férfit gyermekei szeme láttára verték agyon.

A két fiatalkorú vádlott eddig házi őrizetben volt, őket most a helyszínen megbilincselték és elvezették. A többi vádlottat már megbilincselve vezették be a tárgyalóterembe, esetükben továbbra is fennáll a fogva tartás.

Valamennyi vádlott fellebbezett az elsőfokú ítélet ellen; volt, aki téves minősítés miatt, mások felmentésért, illetve enyhítésért. A másod- és az ötödrendű vádlott (a kislány apja és anyja) felmentést kért, téves minősítésre, súlyos eljárási hiányosságokra és a bűncselekmény helyszínén tapasztalt hiányosságokra (például a tényállás szerintük nem megfelelő rögzítésére) hivatkozva.
Az eljárás díját, amely csaknem 6 millió 400 ezer forint, a bíróság nagyrészt a vádlottakra terhelte.