A szociális otthon gondozottjától ajándékba kapott ingatlanok és közel 4,9 millió forint értékű takarékbetét visszaadására kötelezte csütörtökön nem jogerősen a Zala Megyei Bíróság a pókaszepetki idősotthon volt vezetőjét.

Az idős asszony 2008 márciusában – ügyvédi közreműködéssel – kötött ajándékozási szerződést az intézmény akkori vezetőjével: neki ajándékozta a tulajdonában lévő 5,5 millió forint értékű ingatlanokat és 4,9 millió forint összegű takarékbetétkönyveit. A földhivatalban 2008 márciusában ajándékozás címén új tulajdonosként az intézmény igazgatóját jegyezték be, a takarékkönyvben elhelyezett összeget pedig kiváltotta.

Az MTI információ szerint az egyedül élő idős asszony korábban agyi infarktuson esett át, rohamosan romló fizikai és szellemi állapota miatt került a pókaszepetki Szent Marcella Idősek Otthonába. Az ajándékozási szerződés időpontjában betegsége, szellemi leépülése miatt nem volt képes cselekményének felismerésére.

Az otthon vezetőjét a pókaszepetki önkormányzat képviselő-testülete 2008 szeptemberében fegyelmivel elbocsátotta, a megyei rendőrkapitányság pedig bejelentés alapján csalás gyanúja miatt nyomozást rendelt el. A vizsgálat után a Zala Megyei Főügyészség ajándékozási szerződés semmisségének megállapítása miatt polgári peres eljárást indított a volt vezető ellen.

Az ügyben a bíróság zárt tárgyalást rendelt el. Ítélethirdetéskor a bíróság jó erkölcsbe ütközés miatt a szerződéseket érvénytelennek nyilvánította, az otthon volt vezetőjét az ingatlanok visszaadására, a takarékbetétkönyvből kivett pénz és kamatainak visszafizetésére, valamint 600 ezer forint illeték fizetésére kötelezte.

Az ítélet ellen a kézbesítése után 15 napon belül lehet fellebbezni, ekkor a győri ítélőtábla dönt.