Az erdőtörvény új módszerekkel lép fel a falopások ellen – közölte Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az új törvény főként a falopások megakadályozásának módszereiben jelent újdonságot, továbbá abban, hogy természetközeli gazdálkodásra ösztönzi az erdőtulajdonosokat.

Emellett a kormány az élelmiszeripari válságkezelés érdekében jóváhagyta a Magyar Fejlesztési Bank Élelmiszeripari Bankgarancia Programját. Ennek keretében 30 milliárd forint értékű garanciakeretet különítettek el arra, hogy a pénzügyi nehézségekkel küzdő élelmiszeripari cégek hitelforrás-szükségletét biztosítani lehessen.

Gőgös Zoltán – részletezve az erdőtörvényben foglaltakat – arról beszélt, hogy az elharapódzott falopások megakadályozására létre lehet hozni az erdővédelmi őrszolgálatot, amely hasonló jogosítványokkal rendelkezik majd, mint a természetvédelmi őrök. Emellett a különféle faszállítmányokat olyan kísérőokmányokkal kell ellátni, amely biztosítja a nyomon követhetőséget, például a közúti ellenőrzések során is megállapítható, hogy egy-egy szállítmányt honnan hová visznek.

Emellett ha lopáson érnek valakit, a lopáshoz használt eszközöket is lefoglalhatják a hatóságok.

A természetközeli gazdálkodás azt jelenti az erdők esetében, hogy – a megváltozott társadalmi elvárásoknak eleget téve – nemcsak a gazdasági haszon érdekében kell művelni az erdőt, hanem azt a társadalmi célú hasznosításra is alkalmassá kell tenni.