A kormány a szolidaritási intézkedéscsomag részeként javaslatot tesz szociális kríziskezelő program létrehozására, a méltányossági nyugdíjkeret megemelésére, a 65 év felettiek utazási kedvezményének megtartására, illetve a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek megsegítésére – közölte Kiss Péter társadalompolitikai miniszter a keddi kormányszóvivő tájékoztatón.

Kiss Péter a részletekről szólva kiemelte: kiterjesztik a korábbi állami garanciavállalást a nem munkanélküli lakáshitelesekre is, megteremtik az önkormányzatok elővásárlási jogát, és annak a lehetőségét, hogy a helyhatóságok ehhez önrész nélküli MFB- hitelhez jussanak. A csomag része a lakásmaffia elleni fellépés is – mondta a miniszter.

A szociális kríziskezelő programról szerdán tárgyal a kormány, majd a június 17-i ülésén dönt, a program augusztus 1-jén indul és november 1-jéig tart – ismertette a program menetrendjét Kiss Péter. Hozzátette: a méltányossági nyugdíjkeret emeléséről szerdán dönt a kabinet; a lakáshiteleseket érintő változásokhoz parlamenti döntésre van szükség. Az erről szóló törvénymódosításokat szerdán nyújtja be a kormány, és azok várhatóan szeptember 1-jén lépnek hatályba.

Kiss Péter elmondta: a kríziskezelő program nyitott alapként működik majd, amelyet a kormány egymilliárd forinttal és a PSZÁF-nál felhalmozódott 800 millió forintos banki bírságbevétellel indít. Ezeket egészíti majd ki a miniszterelnök fizetése is: Bajnai Gordon ehhez az alaphoz utalja majd havonta a fizetését, és ide került még az állami vállalatok vezetői fizetésének kétmillió forint feletti része is.

A program egyszeri segítséget kínál a krízishelyzetbe került aktív korúaknak, a 20-50 ezer forintos összeget legalább 50 ezren veszik majd igénybe, de 80-90 ezer család esetében is tud segítséget nyújtani – fogalmazott a miniszter. Kiemelte: az igénylés feltétele, hogy az érintettnek már ki kellett merítenie az önkormányzati segítségnyújtást lehetőségeit, illetve a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladhatja meg a nettó minimálbért, azaz 57 ezer 800 forintot.

Kiss Péter beszámolt arról is, hogy emelik a méltányossági nyugdíjat, és lehetőség lesz egyedi támogatásra is. E célra a kabinet 500 millió forintot szán a költségvetés általános tartalékának terhére.

Megmarad a 65 év felettiek utazási kedvezménye, de a kormány 2011-ig megteremti a kedvezmények elektronikus nyilvántartását, regisztrációját – szögezte le a miniszter.

A nehéz helyzetbe került lakáshiteleket érintő intézkedéscsomag kapcsán Kiss Péter az első lépések között a korábbi állami garanciavállalás kiterjesztését emelte ki. Mint mondta, a krízishelyzetbe került, nem munkanélküliekre is kiterjesztik a programot, de ez a kör csak akkor veheti igénybe ezt a segítséget, ha havi törlesztő részletének emelkedése meghaladja a 30 százalékot.

E csoport is kétéves átmeneti segítséget kap majd, de nem havi 10 ezer forintot kell fizetniük továbbra is – ahogy a munkanélkülieknek -, hanem az eredeti, emelkedés előtti törlesztő részletüket – hangsúlyozta a társadalompolitikai miniszter.

A csomag része az önkormányzati elővásárlási jog is, ha erre sor kerül, akkor a helyhatóság köteles lesz a korábbi tulajdonosnak bérbe adni a lakását; ehhez önrész nélküli kedvezményes hitelt vehetnek majd fel az önkormányzatok az Magyar Fejlesztési Banktól – emelte ki Kiss Péter.

A miniszter a lakásmaffiával szembeni fellépésről szólva hangsúlyozta, hogy a kormány a polgári törvénykönyvet kívánja módosítani.