A gyűlöletkeltés, a gyalázkodás és a holokauszttagadás megfékezéséhez szükség van az alkotmány módosítására, nem elegendő csak a büntető törvénykönyvben tiltani e cselekményt – közölte az előterjesztők nevében Bárándy Gergely kedden az Országgyűlésben.

A holokauszttagadás az előterjesztők megítélése szerint még áttételesebben veszélyezteti az emberi méltóságot, mint a gyalázkodás vagy a gyűlöletkeltés. A holokauszttagadásnál az emlékek felidézésével lehet megalázni a sértettet – közölte a szocialista képviselő.

Bárándy Gergely kijelentette: a szólásszabadság kultúrnemzetek által elismert korlátozásáról van szó ebben a módosításban. Hozzátette: ezt – a strasbourgi emberi jogi bíróság állásfoglalása szerint – a gyűlöletkeltés és a rasszizmus esetében lehet korlátozni.

A politikus kitért arra, hogy bár sokak meglátása az, hogy az ilyen magatartásokat a társadalom kiveti magából, ezt az elmúlt húsz évben nem lehetett tapasztalni.

Mint mondta a törvényjavaslat benyújtásának közvetlen kiváltó oka kettős volt. Egyik a 2008-as alkotmánybírósági határozat, amely nyilvánvalóvá tette: alkotmánymódosítás nélkül nem lehet büntető törvénykönyvi tényállást alkotni. A másik pedig a Budai Várban megtartott neonáci rendezvény, amely – vélekedett Bárándy Gergely – egyértelműen a társadalmi viszonyok romlásának és a szélsőségesek előretörésének a bizonyítéka.

Ami a várban történt, azt csak Magyarországon lehet megtenni, hiszen nálunk e cselekedet nem büntetendő – közölte.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a holokauszttagadás számos országban bűncselekmény. Így Németországban, Svájcban, Franciaországban és Ausztriában is büntetik ezt, míg több országban a gyűlöletbeszéd is büntetést von maga után – mondta.

A politikus emlékeztetett az EP-választásra, ahol – szavai szerint – egy radikális, szélsőjobboldali, fasisztoid jellegű párt 15 százaléknyi szavazatot kapott.

Az ellenzékhez szólva Bárándy Gergely közölte: önök mindig azt mondták, a szocialisták riogatnak a szélsőségesekkel. A 15 százalék ismeretében azt kell mondani, sajnos nekünk lett igazunk, ez valós veszély, nem riogatás – közölte a Bárándy Gergely.

A szocialista politikus úgy vélte, ha ennek a folyamatnak nem szabunk gátat, akkor annak beláthatatlan következménye lehet.

Bárándy Gergely eredménynek nevezte, hogy mind az öt párt támogatja a szólásszabadság korlátozását a holokauszttagadás kapcsán. Úgy vélte, ez hatalmas lépés a cél felé, ám még nem felelünk meg azoknak a nemzetközi elvárásoknak, amelyeket Magyarország nemzetközi szerződésekben vállalt.
A kormány egyetért a módosítás irányával, hiszen szükségesnek tartja az elharapódzó szélsőséges, gyűlöletkeltő magatartás elleni jogi keretek kialakítását – mondta a kormány nevében felszólaló Avarkeszi Dezső igazságügyi államtitkár.

A gyűlöletkeltés megfékezése érdekében a megfelelő társadalmi válaszok mellett a jogalkotásban is lépni kell – közölte az államtitkár, majd hozzátette: a törvényjavaslat indokaival és a módosítások szándékával is egyetért a kormány.

Avarkeszi Dezső emlékeztetett az Alkotmánybíróság aggályaira, amely a véleménynyilvánítás korlátozását veti fel. Úgy vélte, ez a javaslat megfelel a taláros testület által támasztott követelményeknek.

Reméljük van annyi belátás és bölcsesség a képviselőkben, hogy sikerül egy mindenki által elfogadható alkotmánymódosítást kidolgozni a gyűlöletkeltéssel szemben – mondta Avarkeszi Dezső.