Nem maradhat fenn a XII. kerületi turulszobor, a Fővárosi Bíróság ugyanis szerdán jogerősen elutasította a hegyvidéki önkormányzat keresetét.

A XII. kerületi önkormányzat a korábbi Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal döntését támadta meg, amely hatályon kívül helyezte az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán 2005 októberében felállított turulszobor fennmaradási engedélyét.

A Fővárosi Bíróság az indoklás során utalt arra, hogy korábban döntött a szobor lebontásáról, ez az ítélet jogerős és végrehajtható.

A XII. kerületben, az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán 2005 októberében állítottak turulszobrot a második világháború polgári és katonai áldozatainak emlékére.

Az emlékműre nem volt építési engedély, ezért fennmaradási engedélyt kellett kérni. Ennek kiadását azonban az elsőfokú közigazgatási hatóság, a Budavári Önkormányzat megtagadta, mivel hiányzott az emlékművekre vonatkozóan törvényben előírt fővárosi közgyűlési hozzájárulás. A másodfokon eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal a döntést helybenhagyta.

A XII. kerület ekkor fordult először a Fővárosi Bírósághoz. A bíróság tavaly április 9-én jogerőre emelkedett döntésében kimondta: a jogsértő állapotot meg kell szüntetni, a szobrot el kell távolítani.

Az önkormányzat ezután abban bízott, hogy megkapják az ügyben eljáró I. kerülettől a fennmaradási engedélyt. Pokorni Zoltán (Fidesz), a XII. kerület polgármestere azt javasolta, hogy a turulszobor csak a városrész második világháborús katonai áldozatainak legyen az emlékműve. A szobor fennmaradásához azonban május 29-én nem adott tulajdonosi hozzájárulást a Fővárosi Közgyűlés.

Az I. kerületi jegyző később lefolytatta a szobor építési hatósági eljárását, amelynek nyomán engedélyezte a fennmaradást és a használatba vételt, ugyanakkor építésügyi bírságot szabott ki az engedély nélküli építkezés miatt.

A másodfokú hatóságként eljáró Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban július elején úgy döntött, hogy érvénytelen az I. kerületi jegyző által kiadott fennmaradási engedély, a szobrot el kell bontani. A hegyvidéki önkormányzat tavaly júliusban bírósághoz fordult a hivatal határozata ellen.