Az Európai Bizottság két héten belül elkészítheti és a pénzügyminiszteri tanács elé terjesztheti iránymutatásait a Monacóval, Andorrával, San Marinóval és Svájccal az adócsalás elleni megállapodás kitárgyalására, hasonlóan a Liechtensteinnel küszöbön álló egyezséghez – derült ki az Ecofin keddi ülésén.

Az EU27-ek pénzügyminiszterei kedden támogatásukról biztosították az Európai Bizottság néhány héttel ezelőtti állásfoglalását a tisztességes adópolitika elveiről, amely magába foglalja a megtakarítási adó kiterjesztését, a pontos adókötelezettség felbecsülését célzó információcserét a tagállamok között, és az adóbehajtást szolgáló közigazgatási együttműködést.Gyors és pozitív választ adott a Tanács a Bizottság stratégiájára” – közölte a tanácsülést követően Kovács László adó- és vámügyi biztos, aki szerint a pénzügyminiszterek ezzel a nemzetközi közösségnek is erőteljes jelzést küldtek.

Kovács az ülésen beszámolt a pénzügyminisztereknek a Liechtensteinnel az adócsalások elleni megállapodás tető alá hozásáról szóló tárgyalások állásáról, amelyek a végéhez közelednek. Az Ecofin egyúttal nyugtázta, hogy a Bizottság a következő hetekben előterjeszti iránymutatásait további négy nem uniós tagországgal – Andorrával, Monacóval, San Marinóval és Svájccal – egy, a liechtensteinivel megegyező megállapodás kitárgyalására. Az iránymutatások a magyar biztos szerint a következő, júliusi pénzügyminiszteri tanácsülés elé kerülhetnek, és a Bizottság ezt követően tehet majd javaslatot a tárgyalási mandátumra, amit a tagállamoknak kell jóváhagyniuk.