A nyári szünet előtt szeretné közzétenni a szerb vízummentességre vonatkozó javaslatát a Bizottság, a stabilizációs és társulási megállapodás gyors életbelépésére azonban továbbra sincs sok esély – derült ki Olli Rehn bővítési biztos Vuk Jeremics szerb külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön Brüsszelben.

“2009 a vízumliberalizáció éve kell, hogy legyen a Nyugat-Balkán felkészült államai számára, melynek részeként a konstruktív és felelős partnerként fellépő Szerbia is jó eséllyel kaphatja meg a vízummentességet a Schengen-övezet országaiba utazó polgárai számára – mondta Olli Rehn bővítési biztos csütörtökön.

Szerbia számára a jövő heti luxembourgi külügyminiszteri tanácsülés is mérföldkő lehet, mivel meghívást kapott a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló nemzetközi törvényszék (ICTY) főügyésze, Serge Brammertz is, aki ismerteti legújabb jelentését. Brammertz jelentése azért alapvető fontosságú, mert a holland kormány az ICTY-vel történő teljes körű együttműködéstől teszi függővé a tavaly áprilisban aláírt stabilizációs és társulási megállapodás (SAA) életbelépéséhez való hozzájárulását, mely az aláírás óta várat magára, hátráltatva Szerbia uniós közeledését. A BruxInfo diplomáciai forrásokból azonban úgy tudja, hogy továbbra sem valószínű, hogy a holland kormány jóváhagyja az SAA “kifagyasztását”, mivel továbbra sem sikerült kézre kerítenie a szerb hatóságoknak Ratko Mladics tábornokot, aki a vádak szerint az egyik fő felelőse Szarajevó ostromának, valamint a srebrenicai mészárlásnak is.

A vízummentesség kapcsán Rehn újságírói kérdésre elmondta, hogy néhány biztonsági és útlevelek kiadásával kapcsolatos kérdést kell még tisztáznia a Bizottságnak a szerb kormánnyal, s ezek után várhatóan még a nyári szünet előtt benyújthatja erre vonatkozó javaslatát Jaques Barrot belügyi biztossal közösen a Tanácsnak. A bővítési biztos hozzátette: az Unió számára igen fontos, hogy éreztesse a szerb polgárokkal, törődik velük. Vuk Jeremics szerb külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy még idén megvalósul a vízummentesség, mely jelenleg a legégetőbb kérdés nem csak a belgrádi kormány de a lakosság egésze számára egyaránt.

Az SAA kapcsán a külügyminiszter elmondta, hogy fontosak ugyan a mérföldkövek a közeledésben, de ennél még lényegesebb a folyamatos haladás, különösen a jelenlegi nehéz gazdasági és politikai helyzetben. A kézzelfogható változások közt említette, hogy az utóbbi hónapokban sikerült nagyban javítani a korábban sokat kritizált szerb parlament hatékonyságát, mely “mostanra az egyik legvirágzóbb nemzeti intézményünkké lett” – mondta Jeremics.

Jeremics újságírói kérdésre – mely szerint mindenkinek adnak-e útlevelet, aki igényel elmondta, nincsenek másodosztályú polgárai országának, vagyis mindenki, akinek a törvények lehetővé teszik, mindenféle megkülönböztetés nélkül kiadják a hatóságok az okmányokat. A BruxInfo bizottsági információi szerint a koszovói polgárok útlevélhez jutása biztonsági kérdéseket vet fel, melyek tisztázása szükséges a vízummentesség megadásához.