Több országra kiterjedő figyelemfelhívó akciót hirdetett a Nemzetközi Hamisítás Elleni Koalíció (International AntiCounterfeiting Coalition, IACC). A hamisítás elleni világnapra időzített kampányhoz New York, Los Angeles, Franciaország, Kanada és Mexikó csatlakozott – írja a PR Newswire.

2009. június 11-én, azaz a hamisítás elleni világnapon egyszerre került ki több ország utcáira és épületeire az IACC plakátja, amely a hamisítás és a bűnözés közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet. „Ha hamis terméket veszel, azzal olyan bűntetteket támogatsz, mint a szervezett bűnözés, a drogkereskedelem, a gyerekmunka és a bandaháborúk” – olvasható a hirdetésen. Az akcióhoz New York város polgármesteri hivatala, a Los Angeles-i rendőrség, a Global Anti-Counterfeiting Group nemzetközi hamisítás elleni szervezet, valamint francia, kanadai és mexikói jogvédő szervezetek csatlakoztak.

Az IACC plakátja a New York-i Times Square-en álló, naponta több millió turista és városlakó által olvasott Reuters hírfalon angol, spanyol, olasz, francia, német és mandarin nyelvű feliratokkal volt látható. Franciaországban a nagyobb repülőtereken, köztük a Párizs melletti Charles de Gaulle nemzetközi repülőtéren, valamint 500 francia vámellenőrző ponton helyezték ki. Ez utóbbiak között brüsszeli és madridi helyszínek is szerepeltek. A mexikói hirdetések a Mexikói Védjegyhivatal (Mexican Trademark Office) és a Mexikói Iparjogvédelmi Intézet (Mexican Institute of Industrial Property) épületén jelentek meg. Kanadában egy hamisítással foglalkozó konferencián, Los Angelesben pedig a rendőrség vezetője, Lee Baca által tartott sajtótájékoztatón rakták ki.

Az IACC az akcióval szeretné felhívni a világ figyelmét arra, hogy milyen negatív hatást gyakorol a hamisítás a nemzeti és nemzetközi gazdaságra, valamint a társadalomra. „Szeretnénk, ha a fogyasztók is felismernék, hogy a hamis termékek vásárlásának hatalmas társadalmi költségei vannak. A hamisítványokra költött pénz az alvilág tagjaihoz kerül, akik nem fizetnek adót, gyerekeket dolgoztatnak, súlyos bűncselekményeket követnek el és terroristákat támogatnak” – mondta Bob Barchiesi, a szervezet elnöke. Barchiesi hangsúlyozta, hogy a hamisítással szemben csak a jogtulajdonosok és állami szervezetek együttműködésével lehet felvenni a harcot, de a sikerükhöz nélkülözhetetlen, hogy a vásárlók is nemet mondjanak a hamisítványokra.