Módosítani kell a nemzeti agrár-kárenyhítésről szóló törvényt, hogy a jégkárt szenvedett termelők is kaphassanak kártérítést – erről állapodott meg Gőgös Zoltán, az agrártárca államtitkára a mezőgazdasági szakmai szervezetek képviselőivel pénteken.

Péntek délelőtti egyeztetésükön Gőgös Zoltán FVM-államtitkár és a mezőgazdasági szakmai szervezetek képviselői egyetértettek abban, hogy módosítani kell a nemzeti agrár-kárenyhítésről szóló törvényt, annak érdekében, hogy az elmúlt napokban jégkárt szenvedett termelők is részesülhessenek kárenyhítésben. Az egyeztetésen a szakmai oldalról a Magyar Agrárkamara, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége megbízottai vettek részt.

A javasolt módosítás értelmében a gazdálkodók a fagy, az aszály és a belvíz okozta károk mellett jogosulttá válhatnának a jégeső miatti kárenyhítésre is. Egyetértés mutatkozott abban is, hogy kezdeményezik: a szükséges törvénymódosítást az Országgyűlés eltérve a házszabálytól sürgősséggel tárgyalja.

A szervezetek és az agrártárca felhívták a mezőgazdasági termelők figyelmét, hogy a kárenyhítésre vonatkozó jogszabályok értelmében a káreseményt – jégeső okozta kárt – annak bekövetkezésétől számított 10 napon belül be kell jelenteni. A falugazdász hálózat a káresemény bejelentéséhez szükséges segítséget megadja a gazdálkodóknak. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezi a kormánynál, hogy az elmúlt időszak rendkívüli időjárása miatti károk – aszály, jégeső – enyhítésére többlet költségvetési forrást biztosítson.