Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte jogerősen több milliós adócsalás miatt Sas Józsefet, a Mikroszkóp Színpad igazgatóját a Fővárosi Ítélőtábla szerdán.

Az ítélőtábla hét rendbeli, 1998 és 2001 között elkövetett több milliós adócsalás miatt ítélte egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre és 300 ezer forint pénzmellékbüntetésre az előadóművészt, színigazgatót.

Tavaly a Fejér Megyei Bíróság első fokon, nem jogerősen már kimondta Sas József bűnösségét az ügyben azért, mert a színidirektor 1998 és 2001 között több tízmilliós jövedelmet nem vallott be és sokmilliós adó-, illetve járulékfizetési kötelezettségének nem tett eleget.

Az eljárás adatai szerint Sas József 1997-ben kötött szerződést a büntetőper elsőrendű vádlottjával, Bognár Bélával azért, hogy az művészi, illetve szerzői jogi védelem alá eső tevékenységében képviselje, szedje be az ezért járó díjakat és kifizetőként teljesítse a járulékfizetési kötelezettségeket.

A másodfokú eljárásban egy tanú korábban arról beszélt: az ügy elsőrendű vádlottjáról, Bognár Béláról széles körben elterjedt az a “pletyka”, hogy színházi, művészi körökben “számlázik”. Ez a mendemonda nemcsak Sas József másodrendű vádlottal, hanem az egész pesti Broadway-jel kapcsolatba hozta az elsőrendű vádlottat.

Akkor az elsőrendű vádlott nem kívánt reagálni e tanúvallomásra, és Sas József is csak annyit mondott: “nincs mit hozzáfűznöm, ki mit pletykált”.


Bognár Bélát az ítélőtábla másodfokon egy év és négy hónap, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte szerdán.

Az indoklás szerint miután Sas József 1998 előtt önadózó volt és 1998-2002 között is ismerte saját fellépti díjainak összegét, azt is tudnia kellett, hogy ebben a három évben nem tett eleget adófizetési kötelezettségének, azaz bűncselekményt követett el.

Sas József az eljárás során mindvégig következetesen tagadta bűnösségét és azt hangoztatta: nem tudott adófizetési kötelezettségéről, illetve amikor arról tudomást szerzett, eleget tett annak, önrevízió keretében a teljes adóhiányt befizette az adóhatóságnak.

Sas József szerdán, az utolsó szó jogán is ártatlanságát hangoztatta.