A japán parlament elfogadta a hatályos szerzői jogi törvény módosítását, amely illegálisnak minősíti azon jogvédett fájlok magáncélú letöltését is, amelyek feltöltését a jogtulajdonosok nem hagyták jóvá. Az új rendelkezés 2010. január 1-jén lép hatályba – írja a Billboard.biz.

Tovább erősítette a szerzői jogok védelmét a japán törvényhozás. A napokban elfogadták a szerzői jogi törvény módosítását, amely a hatályos szabályozáshoz képest tovább bővíti a kalózkodás fogalmát. E szerint a jövőben jogsértőnek minősül a jogvédelem alatt álló fájlok magáncélú letöltése is, amennyiben azok illegálisan, vagyis a jogtulajdonos engedélye nélkül kerültek fel az internetre. Emellett a módosítás lehetővé teszi, hogy a jogtulajdonosok polgári peres eljárás keretében kártérítést követeljenek a jogaikat megsértőktől. Az új rendelkezés 2010. január 1-jétől hatályos.

Az új jogszabály érvényesítése ugyanakkor felvet néhány kérdést a szakértők szerint. Vitathatónak találják, hogy a rendelkezés szerint a letöltés csak akkor minősül illegálisnak, ha a felhasználó tisztában van azzal, hogy a letöltött fájl a jogtulajdonos jóváhagyása nélkül vált hozzáférhetővé. Emellett problémásnak ítélik, hogy a törvény nem rendelkezik az illegális letöltők büntethetőségéről, így sem pénzbírságot, sem kiszabható börtönbüntetést nem ír elő az ilyen esetekre.

Mivel mostanáig csak a fájlok illegális feltöltése és jogtalan terjesztése minősült törvénybe ütköző cselekedetnek, a Japán Lemezkiadók Szövetsége (Record Industry Association of Japan, RIAJ) már hosszabb ideje kampányolt azért, hogy a helyi törvényhozás ismerje el a magánszemélyek által elkövetett jogsértéseket is. A felvetett problémák ellenére a helyi zeneipar üdvözölte a japán honatyák döntését. Kei Ishizaka, a RIAJ vezérigazgató köszönetet mondott mindazoknak, akik támogatták a javaslatot. Emellett hangsúlyozta, hogy a szervezet a következő hónapokban azon fog dolgozni, hogy a helyi állampolgárokat is informálja a jogszabály módosításáról és ennek következményeiről.