2008-ban a Külügyminisztérium döntést hozott arról, hogy “Budapest Human Rights Forum” néven évente megrendezésre kerülő nemzetközi emberi jogi konferencia-sorozatot indít. A II. Budapesti Emberi Jogi Fórumot 2009. június 25-26-án tartja a Külügyminisztérium, négy panelvita keretében.

Az I. Budapesti Emberi Jogi Fórumra 2008. augusztus 28-29-én került sor Budapesten, az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata aláírásának 60. évfordulója alkalmából, a konferencia központi témája az emberi jogvédők helyzetének elemzése volt.

Magyarország, az emberi jogok iránti elkötelezettségét jelezve, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsi jelölése során is kötelezettséget vállalt az emberi jogi fórum éves rendszerességgel történő megrendezésére. A II. Budapesti Emberi Jogi Fórumra meghívást kaptak fontos nemzetközi szervezetek, így az ENSZ, az EBESZ és az EU képviselői, számos NGO, továbbá az egyes témákban érintett, illetve aktív kormány képviselői.

A II. Budapesti Emberi Jogi Fórumot 2009. június 25-26-án tartja a Külügyminisztérium, négy panelvita keretében. A konferencia megrendezésének ez a módja lehetőséget nyújt a résztvevőknek a vitába való bekapcsolódásra. A nyitóbeszédet Szabó Vilmos, a Külügyminisztérium államtitkára mondja, ezt Javier Solana, az Európai Unió Kül- és Biztonságpolitikai főképviselőjének, majd Navanethem Pillay, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának videóüzenete követi.

Az első panel a népirtás megelőzésére kíván összpontosítani, amelynek előzményeként Magyarország egy Népirtást Megelőző Központ megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére tett ígéretet az első Budapesti Emberi Jogi Fórum során. A konferencia alkalmas a tanulmány elkészítése során megszerzett tapasztalatok megvitatására.

A második panel az Európai Unió keleti szomszédság-politikájának emberi jogi aspektusait helyezi vizsgálódásának középpontjába. Tekintettel arra, hogy a Keleti Partnerség beindításával új lendületet vett az EU keleti szomszédaival való párbeszéd, kiemelten fontos az emberi jogi aspektusok körüljárása.

A harmadik panel vezérvonala a mozgásszabadság, különös tekintettel a migráció kihívásaira, a Vasfüggöny lebontásának 20. évfordulója és Magyarország nyugati határainak megnyitása alkalmából. Ez az 1989. május 18-án meghozott döntés teremtette meg a lehetőségét arra, hogy a Német Demokratikus Köztársaság polgárai szabadon a Német Szövetségi Köztársaságba utazhassanak. Végül – többek között – ezek a lépések vezettek el Németország újraegyesítéséhez.

Tekintettel arra, hogy a magyar határok megnyitása fontos lépés volt a demokratizálódás folyamatában, a fórum negyedik paneljának fókuszában a szabad és törvényes választások állnak, megvitatva a kérdéskörben aktív nemzetközi szervezetek választási megfigyelői misszióinak munkáját.

A tavalyi évhez hasonlóan a Külügyminisztérium idén is tervezi a Fórum tevékenységének élő, internetes közvetítését. A Fórum pontos programjáról illetve az élő közvetítés pontos URL-címéről a Külügyminisztérium honlapján (www.kum.hu) lehet a későbbiekben tájékozódni.