Pontosítja jogviszony-nyilvántartó rendszerét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP); július elsejétől két további visszajelzéssel bővül a rendszer, a zöld és piros mellett megjelenik a kék és a barna jelzés is – mondta Farkasinszki Ildikó, az OEP Nyilvántartási Főosztályának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón.

A változtatásnak az a lényege, hogy az a magyar állampolgár, aki egyébként nem Magyarországon biztosított, már ne az egészségbiztosítási alap, hanem a külföldi biztosítása terhére vegye igénybe az ellátást. Az ő hazai ellátásukat az OEP finanszírozza, majd a külföldi biztosítóval az elszámolásokat rendezi.

Farkasinszki Ildikó emlékeztetett: a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény január elsejétől bejelentési kötelezettséget írt elő az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban biztosítottakra, a Magyar Köztársaság által kötött nemzetközi egyezmény hatálya alá tartozó személyekre, valamint a saját biztosítási rendszerrel rendelkező nemzetközi szervezet TAJ-számmal rendelkező magyar foglalkoztatottjai számára.

Emiatt a jogviszony ellenőrző rendszer július elsejétől négy jelzéssel működik. Zöldet jelez a rendszer a Magyarországon rendezett jogviszonnyal rendelkezők, pirosat a Magyarországon rendezetlen jogviszonnyal rendelkezők esetén. Ők továbbra is érvényes TAJ-számmal rendelkeznek majd, azaz ugyanúgy, mint eddig, az orvosnak el kell látnia őket, a támogatott gyógyszerét, gyógyászati segédeszközét ki kell adni, ezért külön pénzt kérni, vagy az ellátást megtagadni továbbra sem lehet. Piros lámpa (rendezetlen jogviszony) esetén a szolgáltatónak továbbra is tájékoztatási kötelezettsége van.

A TAJ-számmal rendelkező külföldön biztosítottak kék jelzést kapnak, azaz a TAJ-számuk átmenetileg érvénytelen lesz, ez azonban nem jelenti azt, hogy őket bármilyen hátrány érné, azaz ugyanúgy finanszírozott ellátásban részesülnek, csak épp végső soron a külföldi biztosítójuk terhére, amelyet az OEP az ellátás után elszámol azoknak.

A sajtótájékoztatón kiosztott dokumentum szerint kék jelzés esetén a szolgáltató köteles ellenőrizni, hogy az érintett rendelkezik-e jogosultság-igazolással (Európai Egészségbiztosítási Kártya, kártyahelyettesítő nyomtatvány, E 112-es nyomtatvány). Ha a nyomtatványok valamelyike az egészségügyi szolgáltatás igénybe vételekor rendelkezésre áll, az egészségügyi szolgáltató az érintettet ellátja, az egészségbiztosító pedig finanszírozza az ellátást.

Ha egyik dokumentummal sem rendelkezik a beteg, az egészségügyi szolgáltató a költségekről saját, előre meghatározott díjtételei alapján számlát állít ki. Ez esetben az OEP az ellátások költségeit nem finanszírozza.

Barna jelzést kapnak azok, akiknek a TAJ-számuk egyéb okból érvénytelen. E jelzés esetében a szolgáltató a költségekről előre meghatározott díjtételei szerint számlát állít ki. Ebben az esetben az OEP az ellátások költségeit nem finanszírozza, tekintettel arra, hogy a TAJ-kártyát (például végleges külföldre település, elhalálozás miatt vagy technikai okból) érvénytelenítették. Ez változást nem jelent, érvénytelen TAJ-szám esetén a beteg OEP-finanszírozott ellátást nem vehetett igénybe.

Fontos, hogy a sürgős szükség gyanújával ellátásra jelentkező beteget jogviszonytól függetlenül meg kell vizsgálni, és az egészségi állapota által indokolt ellátásban kell részesíteni. Az igénybevétel jogcímét az ellátást követően kell tisztázni.

Farkasinszki Ildikó elmondta: eddig 15 ezer külföldön biztosított jelzett vissza az OEP-nek. Aki ezt még nem tette meg, az a www.oep.hu weboldalról letölthető nyomtatványon megteheti.

Jelenleg 9 millió 700 ezer embernek van érvényes biztosítási jogviszonya, érvényes TAJ-számmal 10 millió 100 ezer ember rendelkezik, tehát 3-400 ezren lehetnek azok, akinek nincs rendezett jogviszonyuk – mondta.