Javában zajlik az új politikai csoportok megalakulása az Európai Parlamentben. A brit toryk által létrehozandó euroszkeptikus csoporthoz igazol az MDF színeiben mandátumot szerző Bokros Lajos. Szájer Józsefet kedden a néppárti képviselőcsoport egyik alelnökévé választották, míg Herczog Edit a nevet váltó szocialista frakció “kincstárnoka” lesz.

A több hetes választási szünetet követően beindult a politikai élet az Európai Parlamentben. Hétfőn Európai Konzervatívok és Reformisták Csoportja néven 55 fővel megalakult az Európai Néppártból kiszakadó brit toryk vezetésével egy új frakció, míg a június 7-i választásokon súlyos vereséget szenvedett szocialisták kedden az olasz Demokrata Párttal léptek szövetségre. Az új alakulat neve Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, amelynek frakcióvezetője ezután is Martin Schulz német szociáldemokrata lesz. A szövetségnek 183 képviselője lesz az EP-ben. A képviselőcsoportnak – a szocialisták által kiadott sajtóközlemény szerint – kilenc alelnöke lesz, míg kincstárnokká a magyar Herczog Editet választották.

A 264-tagú Európai Néppárt képviselőcsoportja is megválasztotta kedden a vezetőit. Szájer József személyében a következő öt évben is lesz magyar alelnöke a legnagyobb parlamenti frakciónak. Szájert kedden választották meg a tíz alelnök közül az egyiknek. A középjobbnál sem lesz változás a frakció élén: a képviselőcsoport elnöke a francia Joseph Daul lett. Az is eldőlt, hogy az RMDSZ listáján indult Tőkés László is a néppárti frakció tagja lesz a jövőben.

A brit konzervatívok 26, a lengyel Törvény és Igazság 15, a cseh ODS pedig kilenc tagot küld majd az új “euroszkeptikus” pártcsoportba, amely létszámát tekintve a negyedik legerősebb frakció lesz a jobbközép Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok után, éppen hogy megelőzve a zöldeket. Az Euobserver értesülése szerint további öt képviselő: egy holland, egy belga, egy finn, egy magyar és egy lett csatlakozik még a frakcióhoz, amely így összesen 55 tagot számol majd. A magyar képviselő Bokros Lajos lesz, aki az MDF színeiben jutott be az Európai Parlamentbe. Az MDF egyébként az Európai Néppárt tagja, így egyelőre nem tudni, hogy Bokros átülése egyúttal az MDF kilépését is jelenti-e a legnagyobb európai politikai családból.

Az új konzervatív és euroszkeptikus frakció meghatározó erői egységesnek tűnnek a Lisszaboni Szerződés elutasításában, kiállnak a nemzetállamok szuverenitása mellett és a szabad piaci verseny mellett is. Elemzők a koalícióban lévő partnerek közötti politikai nézetkülönbségek miatt nem jósolnak hosszú életet az euroszkeptikus szövetségnek.