Amennyiben az Országgyűlés hétfőn elfogadja a jövő évi adótörvény javaslatokat, úgy hatályba léphet az a módosítás is, amely a lakóingatlanok értékesítésénél – meghatározott feltételekkel – lehetővé teszi a már megkötött, és a földhivatalhoz benyújtott szerződések esetében június 30-át követően is a jelenlegi 20 százalékos áfakulcs alkalmazását.

Az Országgyűlés 2009. június 22-ei ülésén támogatta az erről szóló módosító indítványt. Ennek értelmében 2009. június 30-a után is teljes egészében a 20 százalékos áfa-mérték vonatkozik azokra a lakóingatlan-értékesítésekre, amelyeknél a tulajdonjog bejegyzésének alapjául szolgáló okiratot legkésőbb 2009. június 30-ig – tulajdonjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésének céljából – az ingatlanügyi hatósághoz (földhivatal) benyújtották.

A 2009. június 30. napjáig a földhivatalhoz benyújtott adásvételi szerződések esetén (ideértve a tulajdonjog fenntartással kötött adásvételt is), tehát a teljes ellenérték 20 százalékkal adózik, még abban az esetben is, ha a tulajdonjog bejegyzése nem történt meg.

A módosító indítvány kapcsán a végleges döntés meghozatalára az Országgyűlés 2009. június 29-ei ülésén kerül sor.