Eltartási szerződést kötne a sátoraljaújhelyi önkormányzat a város azon idős, egyedülálló lakóival, akik egyre nehezebben tudnak magukról gondoskodni, és nincs olyan hozzátartozójuk, aki segítené őket – döntött a város képviselő-testülete pénteki ülésén.

Szamosvölgyi Péter polgármester sajtótájékoztatóján közölte: a magukra maradt idősek vagy betegségük miatt magatehetetlenek száma több százra tehető a városban.

Nekik ajánlja fel segítségét az önkormányzat. A ház körüli munkát – a bevásárlást, a gyógyszerek kiváltását, a takarítást vagy a mosást – az önkormányzat fenntartásában lévő Egyesített Szociális Intézmény munkatársai végzik el mindazoknál, akik szerződést kötnek – mondta.

Cserébe az igénylő ingatlanának tulajdonjoga az önkormányzatra száll az érintett halála után – tette hozzá Szamosvölgyi Péter, aki szerint mindenkivel egyedi szerződést kötne a város. Ugyanis minden ember igénye más, és mások a feltételek is.

Azokat az ingatlanokat, amelyek tulajdonjoga a szerződések alapján az önkormányzatra száll, a tervek szerint felújítják és fiataloknak adnák bérbe.

A polgármester úgy fogalmazott: az önkormányzat ezzel az intézkedéssel útját tudja állni azoknak az ügyeskedőknek is, akik az idős emberek helyzetét, jóhiszeműségét kihasználva fillérekért jutnának hozzá azok ingatlanjaihoz.