A gyermekgondozási segély (gyes) szabályait is tartalmazó törvény főbb pontjai változatlanok maradnak, de a kiegészítések az államfő aggályait is eloszlathatják – mondta Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára hétfőn Budapesten újságíróknak.

A Sólyom László által az Országgyűlésnek megfontolásra visszaküldött jogszabály négy ponttal egészül ki, ezek között szerepel a bölcsődei, óvodai férőhelyek bővítése – közölte a politikus.

Hozzátette: a regionális operatív programokban mintegy 13 milliárd forintot biztosítanak az önkormányzatoknak arra, hogy pályázzanak férőhelybővítésre.

Korózs Lajos azt mondta, vállalják az ellátórendszer szabályozásának módosítását, hiszen a legtöbb szabály a hatvanas évektől van hatályban. Ugyancsak vállalja a kormány a gyermek két- és hároméves kora között az édesanyák számára a közszférában a kötelező részmunkaidő bevezetését – mondta a politikus.

A közszférában kötelező négyórás foglalkoztatásról közölte: az édesanyáknak fel fogják ajánlani ezt a lehetőséget, de ha nem tartanak rá igényt, azaz nyolc órát akarnak dolgozni, akkor erre is lehetőségük lesz.

Korózs Lajos elmondta: a versenyszféra esetén különböző ösztönzőket építenének be, hogy ott is érje meg részmunkaidőben foglalkoztatni.

A kiegészítés negyedik pontjáról az államtitkár azt mondta, a Start kártya kibővítéséről is gondolkoznak, hogy terjesszék ki a járulékkedvezmény lehetőségét a gyermekgondozási ellátás igénybevétele után a korábbi munkahelyére visszatérő szülő foglalkoztatásánál.

Arra a kérdésre, hogy ezek a kiegészítések eloszlathatják-e Sólyom László köztársasági elnök aggályait, Korózs Lajos közölte: azt gondolja, hogy igen.

Az államtitkár utalt egy Tárki-kutatásra, miszerint a pénzbeli ellátásoknak alig van hatásuk a gyermekvállalási hajlandóságra.

Mint mondta, azt mérték, hogy ha duplájára emelnék a családi pótlékot, akkor ez milyen hatással lenne a szaporodási indexre, ami jelenleg 1,32. Ennek az indexnek kettőnél többnek kellene lennie, hogy a társadalmi reprodukció megvalósuljon – fűzte hozzá.

Az államtitkár azt mondta, a kutatás szerint ez az index mindössze 1,6-ra emelkedne. Korózs Lajos úgy vélte, nem a pénzbeli juttatások alapján döntik el a családok, akarnak-e gyereket, hanem a munkahely megléte, biztonsága.

Sólyom László köztársasági elnök azért küldte vissza az Országgyűlésnek a májusban elfogadott jogszabályt, mert nem ért egyet a gyes időtartamának három évről két évre csökkentésével. A mostani kiegészítések módosító indítványként kerülnek be a törvénybe, azokat a kormánypárti képviselők nyújtották be.