Ma hirdet határozatot a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény tavaly decemberi módosítása ügyében az Alkotmánybíróság (Ab); a jogszabályt aláírás előtt, véleményezésre utalta a testület elé az államfő.

Az Országgyűlés által tavaly december 8-án elfogadott törvény lehetőséget adna arra, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egymást követően többször is megújítsa a műsorszolgáltatási szerződést. Erre a digitális átállásig lenne lehetőség, azaz a tervek szerint televíziók esetében 2012-ig, rádiók esetében 2014-ig.

A kérdés jelentőségét az adja, hogy a médiatörvény nem szabályozza: az első két – összesen 12 évnyi – műsorszolgáltatási ciklus után ismét újrázhatnak-e az adók, vagy pályázatot kell kiírni a frekvenciákra. Ez utóbbi folyamatot már elindította a médiahatóság. A Sláger és a Danubius rádió jogosultsága november közepén jár le.

Sólyom László köztársasági elnök indítványa szerint a médiatörvény módosítása háttérbe szorítja a pályáztatás követelményét a pályázat nélküli szerződésmegújítással szemben.

Ez szerinte ellentétes az Alkotmánybíróságnak a sajtószabadsággal és az információszabadsággal kapcsolatban a rádiózásban és televíziózásban kezdettől fennálló gyakorlatával.

A köztársasági elnök úgy látja, hogy a törvénymódosítás a jelenlegi műsorszolgáltatókat aránytalan előnyhöz juttatja a pályázni kívánó új társaságokkal szemben, ami szerinte sérti az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményét is.