Uniós előírások szűnnek meg mától számos gyümölcs és zöldség méretére és alakjára vonatkozóan, mivel 26 gyümölcs- és zöldségféle esetében hatályukat vesztik a vonatkozó termékspecifikus forgalmazási minőségszabványok. A Bizottságnak e szabványok eltörlésére irányuló kezdeményezése meghatározó eleme azon törekvésének, hogy ésszerűsítse és egyszerűsítse az uniós szabályokat, valamint csökkentse az adminisztratív terheket.

10 gyümölcs- és zöldségfajta – így többek között az alma, a szamóca és a paradicsom – esetében továbbra is érvényesek maradnak a forgalmazási minőségszabványok. A tagállamoknak – első alkalommal – ugyanakkor így is módjukban áll megengedni e 10 gyümölcs- és zöldségfajtához tartozó olyan termékek forgalmazását, amelyek nem felelnek meg a minőségszabványoknak, feltéve, hogy címkézésük lehetővé teszi az „extra”, „I. osztályú” és „II. osztályú” gyümölcsöktől és zöldségektől való megkülönböztetést. Más szóval az új szabályok lehetővé teszik a tagállamok hatóságai számára, hogy méretre és alakra való tekintet nélkül engedélyezzék a gyümölcsök és zöldségek kiskereskedelmi forgalmazását.

„Július 1-jétől visszakerül a konyhákba a görbe uborka és a göcsörtös sárgarépa – mondta Mariann Fischer Boel, mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos. – Komolyra fordítva a szót, konkrét példája mindez annak, hogyan kívánjuk visszaszorítani a felesleges bürokráciát. Az ilyen kérdéseket nem szükséges uniós szinten szabályozni, sokkal célravezetőbb azokat a piaci szereplőkre bízni. A módosításoknak köszönhetően a fogyasztók a lehető legtöbb termék közül tudják majd kiválasztani a kedvükre valót. Nincs értelme tökéletesen megfelelő termékeket kidobni csak azért, mert szabálytalan méretűek vagy formájúak”.

A Bizottság a gyümölcs- és zöldségpiac közös szervezésének reformjáról 2007-ben folytatott tárgyalások során kötelezettséget vállalt arra, hogy több gyümölcs- és zöldségfélére vonatkozó forgalmazási minőségszabvány megszüntetésével csökkenti a szükségtelen bürokráciát. A ma hatályba lépő módosítás a következő 26 termékre vonatkozó minőségszabvány eltörlését jelenti: kajszibarack, articsóka, spárga, padlizsán, avokádó, bab, bimbóskel, sárgarépa, karfiol, cseresznye, cukkini, uborka, termesztett gomba, fokhagyma, héjas mogyoró, fejes káposzta, póréhagyma, dinnye, hagyma, borsó, szilva, halványító zeller, paraj, héjas dió, görögdinnye és cikóriasaláta.

Az alábbi 10 – az uniós kereskedelem 75%-át jelentő – termék esetében továbbra is érvényesek maradnak a termékspecifikus minőségszabványok: alma, citrusfélék, kivi, saláta, őszibarack és nektarin, körte, szamóca, étkezési paprika, csemegeszőlő és paradicsom. A tagállamok ugyanakkor ezeket a termékeket is mentesíthetik a minőségszabványok alkalmazása alól, amennyiben a boltok megfelelő címkével ellátva értékesítik azokat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a szabvány előírásaitól eltérő almát is lehet a boltokban árulni, ha címkéjén „feldolgozásra szánt termék” vagy ezzel egyenértékű feliratot tüntetnek fel.