Kanadából Ausztriába, Bécsbe helyezi át székhelyét a Nemzetközi Ombudsman Intézet, döntötte el a szervezet közgyűlése Stockholmban. Az ombudsmani intézmény kétszázadik évében rendezett bicentenáriumi világkonferencián részt vett az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté is.

Az új, osztrák főtitkár június végén, a vasfüggöny lebontásának évfordulóján első hivatalos vendégeként Szabó Mátéval tárgyalt a magyar-osztrák együttműködésről, a többi között arról, hogy a Nemzetközi Ombudsman Intézet bécsi központja programjainak egy részét – a magyar parlamentarizmus és az ombudsmani intézmények úttörő szerepének elismeréseként – Budapesten rendezné meg.

Peter Kostelka főtitkár valamint ombudsman-kollégái, Gertrude Brinek és Terezija Stoisits megvitatták Szabó Mátéval az emberi jogok ausztriai és magyarországi érvényesülésének helyzetét, az ombudsmani intézmény tapasztalatait. Szó volt egyebek között arról is, hogy a kínzás és embertelen bánásmód elleni nemzetközi egyezmény ratifikálását követően Magyarországon és Ausztriában sem hozták még létre az egyezmény opcionális jegyzőkönyvében előírt nemzeti ellenőrző intézményt (OPCAT). Ilyen például Lengyelországban már második éve ellenőrzi az ország összes zárt, “totális” intézményét (börtön, javítóintézet, pszichiátria stb.) és készít jelentést a nemzetközi szervezeteknek. Ausztriában és Magyarországon is szükség volna erre a nemzeti ellenőrző intézményre, ami új funkciót jelentene a két ország ombudsmanjai számára – állapították meg a Nemzetközi Ombudsman Intézet osztrák főtitkára, Peter Kostelka és Szabó Máté biztos megbeszélésén.

Szabó Máté figyelemre méltónak nevezte azt a közérthető formában megírt rövidített jelentést, amelyet az osztrák ombudsmanok évente adnak ki a több száz oldalas, jogászoknak készült éves jelentéseik alapján. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az osztrák példát követve a jövőben szintén ki kíván adni ilyen összeállítást, hogy mindenki számára érthető módon mutassa meg, miként érvényesülnek az emberi jogok Magyarországon. Az osztrák ombudsmanok érdeklődéssel ismerkedtek az országgyűlési biztos projektjeivel, a gyülekezéssel, a hajléktalanok helyzetével és a gyermeki jogokkal foglalkozó kiemelt programokkal és az azokról kiadott összefoglaló projektfüzetekkel.

2009-ben Szabó Máté a gyermekekkel szembeni erőszak témáját, a fogyatékossággal élők helyzetét, a sztrájkkal kapcsolatos emberi jogi problémák elemzését, valamint a közlekedés alapjogi problémáit állította önálló vizsgálatai középpontjába. Az ezeket bemutató projektfüzeteket a Szociális és Munkaügyi Minisztérium, illetve a Magyar Biztosítók Szövetsége támogatásával tervezi megjelentetni. A 2008-as ombudsmani füzetek kiadását sem a költségvetés, hanem civil szervezetek és állami szervek, illetve az Országos Rendőr Főkapitányság és a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásai biztosították.

A projektfüzet-sorozat európai szinten is újítás – állapították meg az osztrák ombudsmanok, akárcsak az “Emberi méltóság-korlátok nélkül -  A gyermekek, a hajléktalanok és a gyülekezők jogai”  című kötet, amelyben a biztos esszé- gyermekrajz- és fotópályázatainak legjobb alkotásait jelentette meg az Országgyűlés Hivatala. A kötetet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa – amíg a készlet tart – ingyenesen eljuttatja  azoknak a magyar pedagógusoknak, szociális munkásoknak és civil szervezeteknek,  akik és amelyek készek fedezni a postaköltségeket. Szabó Máté országgyűlési biztos új kezdeményezéseként hamarosan meghirdeti emberi jogi tárgyú verspályázatát 2010 –re, a Magyar Kultúra Napjára.