Rövidesen lezárul a bíróságokon azoknak a küldötteknek, elektoroknak a megválasztása, akik az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) többségét adó kilenc bírót választják meg a következő hat évre; ahol már végeztek a folyamattal, ott azok a többségében megyei elnökök kaptak bizalmat, akik jelenleg is a testület tagjai – írta csütörtöki számában a Népszava.

A napilap hozzátette: a küldöttek között szerepel Ujkéry Csaba, a Somogy megyei, Laky Ferenc, a Vas megyei, Soós Gyula, a Fejér megyei, Gatter László, a Fővárosi Bíróság, továbbá Fazekas Sándor, a Pesti Központi Kerületi Bíróság elnöke. Ők valamennyien az OIT jelenlegi tagjai, ahogy a Legfelsőbb Bíróság delegáltja, Orosz Árpád is.

A lapnak nyilatkozó, pontosan meg nem nevezett szakértők szerint könnyen elképzelhető, hogy a második fordulóban, az OIT bíró tagjainak megválasztásánál is ők lesznek a befutók, így viszont marad a tanács jelenlegi összetétele.

A Népszava emlékeztetett: korábban a kritikák egy része épp azért érte a testületet, mert a központi és a középszintű igazgatás lefedik egymást, vagyis a többségben lévő megyei bírósági vezetők lényegében magukat igazgatják.