Polgári perben százmillió forint nem vagyoni kár megfizetésére pereli a helyi önkormányzat Kecskemét egyik lakosát, aki a piac melletti telkén kifeszített molinón korrupcióval vádolta a várost. Az ügy első tárgyalását csütörtökön tartották Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon.

A férfi a város központjában lévő piac melletti ingatlanja felett, az európai parlamenti választás kampányidőszakában, május 7-én egy transzparenst feszített ki, amelyen az állt: “Polgármester úr! Bűzlik a város a korrupciótól!”

Az önkormányzat nevében Zombor Gábor (Fidesz) polgármester feljelentést tett az ügyészségen, a plakátot pedig a rendőrség a tűzoltóság segítségével leszedette.

Az ügyészség az eljárást megszüntette, mert álláspontja szerint nem történt hitelrontás. Az önkormányzat azonban nem fogadta el az ügyészség határozatát és polgári pert indított. Azt kéri a bíróságtól, hogy állapítsa meg a jogsértést, az alperest tiltsa el a további jogsértésektől és kötelezze százmillió forint összegben nem vagyoni kár megfizetésére.

A tárgyaláson az önkormányzat jogi képviselője kiemelte: komoly versenyhátrányt jelenthet, ha a város nevét a korrupcióval összemossák, ez Kecskemét jó hírnevét rombolja a további üzleti tárgyalásokon. Utalt a Mercedes-beruházás kecskeméti helyszínének bejelentésére és az azóta folyó üzleti tárgyalásokra.

Az alperes elismerte: a molinót ő feszítette ki azért, hogy üzenjen a polgármesternek. Jogi képviselője a kereset elutasítását kérte a bíróságtól, arra hivatkozva, hogy nem az “önkormányzat” szó volt a feliraton, hanem a “város”, s ezek álláspontja szerint nem azonosak. Hozzátette: nem látja igazoltnak a 100 millió forintos kárigényt.

A bíróság a per tárgyalását szeptember 24-én folytatja.

A tárgyaláson megjelent a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi képviseletében néhány tag, akik egyike a tárgyalás elején a bíróságnak bejelentette: a Jobbikot képviselik, mert az alperes a szervezet szimpatizánsa. A tárgyalás után az MTI-nek az alperes azt mondta: a Jobbikkal szimpatizál, mert a Jobbik a transzparens kihelyezésekor felvonult és próbálta megakadályozni, hogy azt levegyék.