Az ápolást, gondozást nyújtó intézményekben alkalmazható korlátozó intézkedések egyértelmű törvényi szabályozását sürgeti az ombudsman az illetékes miniszternél. Szabó Máté annak nyomán indított hivatalból vizsgálatot, hogy egy Baranya megyei intézményben meghalt egy értelmi fogyatékos beteg, akit az ápoló megkötözött.

Az egyik több ágyas szobában egy gondozott hajnalban felébredt és bántalmazta a társait. A szolgálatban lévő egyik szakképzett gondozónő a beteget pelenkával a radiátort borító védődeszkához kötözte, hogy megakadályozza a beteg éjszaki mozgását és betegtársai zavarását. Reggel, egy ellenőrzéskor a gondozottat az ágyról lecsúszva találta, életfunkciók nélkül. Az újraélesztés után a beteget mentővel kórházba szállították, de ott elhunyt.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az eset kapcsán megállapította, hogy a korlátozó intézkedések törvényi szabályozása nem egyértelmű, részletei több törvényben és rendeletben találhatók meg. Ez a helyzet alkalmas arra, hogy sértse a jogállamiság elvét és az abból következő jogbiztonság követelményét. Az országgyűlési biztos rámutatott, hogy egy ilyen jelentős alapjog-korlátozást engedő intézkedés egyértelmű törvényi környezetet követel: aggályos pusztán a jogalkalmazó értelmezésére bízni a megfelelő eszközök kiválasztását, ezáltal az alapjog-korlátozó intézkedések alkalmazásával kapcsolatos garanciák érvényesítését.

A haláleset hatására átdolgozták az intézmény házirendjét, amely az események idején nem felelt meg maradéktalanul a jogszabályoknak és az alkotmányos követelményeknek. Ma már pontos előírások találhatók benne a korlátozás elrendeléséről, idejéről, és az ápolók dokumentálási kötelezettségéről is. Az intézmény dolgozói továbbképzéseken vesznek részt, szigorították az éjszakai ellenőrzést, az elkülönítőben több ágyat helyeztek el, valamint új, mágneszáras rögzítő rendszert alkalmaznak a korlátozó intézkedéseknél.

Az ombudsman megállapította, hogy a szakmai vizsgálatot, illetve a gondozó egyéni büntetőjogi felelősségét büntetőeljárás keretében kell tisztázni, ugyanakkor az intézmény és fenntartójának feladata, hogy megteremtsék az élethez és emberi méltósághoz való jog érvényesülését garantáló szakmai, tárgyi és személyi feltételeket.

A fogyatékossággal élők az átlagosnál is kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, érdekérvényesítő képességük esetenként korlátozott, ezért alappal számíthatnak különös figyelemre és méltányos elbánásra. Az országgyűlési biztos ezért nem csak a hagyományos, hanem az érvényesülésükhöz illeszkedő, sajátos, proaktív eszközrendszerrel is védeni kívánja a fogyatékossággal élők jogait. Az ombudsman 2009-ben “Méltóképpen másképp” címmel önálló alapjogi projektet indított a fogyatékossággal élők jogaival kapcsolatos visszásságok feltárására, a fogyatékos emberek jogérvényesítésének elősegítésére, szakmai és társadalmi párbeszéd generálására.