Tizenkét órás – déltől éjfélig végrehajtandó – képernyő-elsötétítéssel büntette az RTL Klubot a médiahatóság – tudta meg pénteken az MTI. A televíziót működtető társaság pert indít az álláspontja szerint túlzó szankció miatt.

A kereskedelmi csatorna március elején egy délutáni talksow-jában két, szexualitással kapcsolatos témát is tálalt, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerint nem megfelelő időpontban és nem megfelelő módon.

Testületi tagok tájékoztatása szerint az ORTT hivatala a műsorszolgáltatási jog 60 perces, míg Majtényi László, a hatóság elnöke 24 órás felfüggesztését javasolta, ebből alakult ki a hét elején tartott ülésen a 12 órás szankció.

A kézbesítés után a határozat indoklása szerint az adásban bemutatott egyik történet kapcsán abban nem értett a hatóság és a műsorszolgáltató, hogy túl részletesen foglalkozott-e a műsor – egy megtörténtnek mondott eset fiatalkorú résztvevőinek szerepeltetésével – a pedofíliával.

A másik – egy férfi korábbi és jelenlegi partnerének trágár szópárbajból tettlegességig fajuló vitáját bemutató – történettel kapcsolatban az erőszak-ábrázolás és a trágárság kérdéskörében ütközött az ORTT és az RTL Klub álláspontja.

“Mindkét vitatott történet központi témáját a szexualitás adta. Az elsőben egy pedofil kapcsolat, a másikban pedig egy hagyományos párkapcsolat nyomán került előtérbe a nemiség. A kiskorúak személyiségfejlődése szempontjából kényes témának tekinthető szexualitást és főleg a szexuális bűncselekménynek számító pedofíliát, részletező módon mutatták be” – áll a határozatban.

Kifogásolják azt is, hogy “a fiatalok a bűncselekménynek számító szexuális aktusok kapcsán nem mutattak megbánást, szégyent vagy sajnálatot”.

A második műsorelem kapcsán “a többször felbukkanó, felismerhető szexuális töltetű obszcén nyelvezet, valamint az agresszív, tettlegességet sem nélkülöző viselkedésmód emelhető ki. Különösen kifogásolható, hogy a műsorszám ajánlójában – egyértelmű nézettségnövelő céllal – kizárólag a megdöbbentően erőszakos viselkedésminták kaptak szerepet” – olvasható a pénteken publikált döntésben.

“A felmutatott és alig-alig ellensúlyozott példák a fogékony kamaszok számára könnyen elsajátíthatóak voltak, különösen azért, mert a mintát szolgáltató szereplők egy része a saját korosztályuk képviselői közül kerültek ki” – vélekedett a médiahatóság.

Az ORTT határozata szerint a korhatár-kategória kritériumainak, amelybe a csatorna a műsort besorolta, “azok a műsorszámok felelnek meg, amelyeket a tizenkét éven aluliak szülő felügyelete, magyarázata mellett maradéktalanul képesek megérteni, azonban ebbe a korosztályba az óvodás, illetve a kisiskolás korosztály is beletartozik”.

A műsorszolgáltató felelősségét taglalva a döntés kitér arra is: a csatornának – szerkesztett műsorról lévén szó – lehetősége lett volna arra, hogy a káros elemeket az adásból kivágja.

Rényi Ádám, a kereskedelmi csatorna kommunikációs igazgatója azt közölte péntek este: pert indítanak az álláspontjuk szerint nagyon túlzó szankció miatt. Hozzátette, hogy eddig kétórás volt a leghosszabb, rájuk kiszabott elsötétítés, ennek hatszorosa a mostani.

“Megdöbbentőnek” nevezte a döntést azért is, mert éppen annak kiszabása napján írták alá az ORTT-vel műsorszolgáltatási szerződésük módosítását, ebben pedig az áll, hogy e szankció helyett a jövőben a bírságolást alkalmazza a médiahatóság. Mint mondta, “a nézők érdekét is ez a megoldás szolgálja”.